23948sdkhjf

Temponik A/S i amerikansk samarbejde

Temponik A/S i Skive har indgået et teknologisamarbejde på tværs af Atlanten med den amerikanske virksomhed Armstrong Mold Corporation hjemhørende i staten New York.
Samarbejdet går i sin enkelthed ud på at udveksle teknologier i form af fremstillingsprocesser, knowhow og teknisk support, for hver især at styrke sin position på markedet, og derved komme styrket ud af krisen. Temponik har derved erhvervet sig en støbeproces – døbt TempoTool – som ikke tidligere er set i Europa!

- Det har altid været Temponik’s mål at være på forkant med udviklingen, og derfor fortsætter vi med løbende at udvikle og forbedre vore produktionsprocesser. Vores primære kontakt til vores kunder er igennem udviklings- og designafdelinger, hvor det er altafgørende at kunne indgå i et udviklingsforløb som sparringspartner og være med til at opnå resultater hurtigt og effektivt. Derfor passer denne nye teknologi rigtig godt ind i vores yderligere sortiment af fremstillingsprocesser inden for prototypefremstilling, siger administrerende direktør Jan Brinch-Møller, som ser en stor fremtid for denne nytilkomne støbeproces.

TempoTool – low volume production
TempoTool er en ny støbeproces til fremstilling af tekniske emner i mindre serier. Metallegeringerne, som anvendes, er aluminium, magnesium og zink. Der støbes på traditionel vis ved at hælde flydende metal ned i en form, bestående af formhalvparter (også kaldet værktøjet, red.).

- Det, der gør denne proces speciel, er materialet, der bliver brugt til fremstilling af støbeformen, udtaler Thomas Brinch-Møller, som er projektleder på udviklingen og implementeringen af denne nye støbeproces hos Temponik.

- Formen bliver fremstillet i en speciel type grafit, hvori man har fræset sit negativ. Ved at bruge denne type grafit får man muligheden for at reducere omkostningerne til formmaterialet markant i forhold til kendte formmaterialer som aluminium og stål, og samtidig kan formen fremstilles betydeligt hurtigere end i traditionelle formmaterialer. Grafittens evne som formmateriale gør sig især gældende ved de mekaniske egenskaber, som de støbte emner tilegner sig i processen – egenskaber der kan måle sig med trykstøbte emner! Men her med en meget reduceret omkostning i form-/værktøjsinvestering, samt en væsentlig kortere leveringstid, fortsætter Thomas Brinch-Møller.

Designændringer ingen hindring
Mindre ændringer eller korrektioner af emnernes design og konstruktion - der stadig er i en udviklingsfase - betyder ikke, at man skal investere i et helt nyt formværktøj. Temponik kan, blandt andet ved hjælp af støbesimulering, forholdsvis nemt ændre direkte i det eksisterende formværktøj. Dette betyder også, at tiden fra udvikling til produktion mindskes betydeligt, fordi formværktøjet kan bruges som prototypeværktøj, indtil man vælger at producere direkte i værktøjet.

- Man kan også forestille sig, at en kunde vælger at bruge denne proces til en pilotproduktion for evt. at teste og validere emnet inden en endelig produktion, siger Thomas Brinch-Møller.

Metoden kan også bruges, mens man venter på, at et trykstøbeværktøj bliver fremstillet og indkørt, da man i TempoTool processen inden for 4-6-uger kan levere færdige emner, hvorimod man skal vente op til 12-16 uger for trykstøbeværktøjer. Derved kan man komme hurtigere på markedet med sine produkter.

TempoTool - en særdeles flot finish
TempoTool egner sig især godt til low volume produktion pr. år over flere år, da opstillingsomkostningerne er betydeligt lavere end ved trykstøbning, og reproduktionen kan sættes i gang ved et væsentligt lavere styktal end ved trykstøbning. Emner, der egner sig specielt godt til produktion i denne proces, er eksempelvis kompo-nenter til apparater og instrumenter til medicinal- og elektronikindustrien, komponenter til forsvarsindustrien samt komponenter, der kræver meget nøjagtige tolerancer på mål og mekaniske egenskaber. Samtidig har støbningerne en flot finish, hvilket gør, at overfladebehandling, såsom lakering af de færdigstøbte emner kan foretages uden yderligere fordyrende forarbejdning som slibning, pudsning og spartling.

- Temponik er ramt af krisen som de fleste andre, derfor har vi valgt at bruge den konstruktivt til at udvikle os og blive endnu bedre og derved kunne give vores kunder en endnu bedre service, så vi sammen kan komme styrket ud af krisen. Der er stor begejstring for TempoTool hos vores kunder; de kan virkelig se fordelene og mulighederne. Derfor ligger der et stort stykke arbejde i at få udbredt kendskabet til denne proces blandt vores nuværende og kommende kunder, slutter Jan Brinch-Møller.

Kilde: Temponik - http://www.temponik.com

Kommenter artiklen
Job i fokus
Gå til joboversigten
Udvalgte artikler

Nyhedsbreve

Send til en kollega

0.094