23948sdkhjf

Forskere vil bekæmpe ekstreme skiskader med teknologi

Skisport er hvert år skyld i masser af skader, og faren for brud og belastninger forværres i ekstreme discipliner som pukkelski og akrobatik. Et internationalt forskningsprojekt ledet fra Aalborg Universitet vil mindske risikoen ved hjælp af nyt udstyr og igangværende studier i sneen.
Af indlysende årsager er forskerne nødt til at gennemføre de praktiske eksperimenter i egnet terræn uden for Danmark. Netop nu arbejder de sammen med trænede udøvere i det sydtyske Zugspitz-bjergområde nær grænsen til Østrig, hvor der stadig er masser af kulde og sne.

- Vi har omdannet en del af gletsjeren til et biomekanisk laboratorie, hvor vi følger eliteskiløbere med synkroniserede videokameraer og sensorer, fortæller projektets leder, lektor Uwe Kersting fra Aalborg Universitets sportsteknologiske forskningsgruppe.

Udover opstillingen med talrige hurtige kameraer benytter forskerne avanceret måleudstyr, som monteres mellem skistøvlen og skien. Samtidig har udøverne særlige sensor-såler i støvlerne, som kan kortlægge det skiftende pres under skiløbet, så de mange indsamlede data efterfølgende kan bruges til at analysere påvirkningen på kroppen. Forventningen er, at projektet, som er det første af sin art, vil give ny indsigt i mekanismerne bag de mange skader, samt i hvordan modifikationer af skistøvler og andet udstyr kan hjælpe.

Eksperimenterne i den tyske sne foregår i et område, hvor der i næste uge er stor international kongres om skisikkerhed. Her er Aalborg-forskeren også blandt oplægsholderne.

Kilde: Aalborg Universitet - http://www.aau.dk

Kommenter artiklen
Job i fokus
Gå til joboversigten
Udvalgte artikler

Nyhedsbreve

Send til en kollega

0.095