23948sdkhjf

Stort teknologi-forsøg skal hjælpe ældre i eget hjem

Flerårigt internationalt forsøg under dansk ledelse skal hjælpe ældre med hukommelsesproblemer, så de får mulighed for at blive længere i eget hjem. Projektet vil afprøve teknologiske løsninger, som kan reducere det offentliges plejeudgifter samtidig med, at de ældres livskvalitet forbedres.
Sensorstyrede alarmer, intelligent videoovervågning og letbetjente kommunikationsanlæg er nogle af de muligheder, som skal testes i det EU-støttede projekt under ledelse af NordDanmarks EU-kontor og Aalborg Universitets Center for Teleinfrastruktur.

- I forvejen kan det være en stor udfordring for ældre at blive boende i eget hjem, og bekymringerne vokser i tilfælde af mild demens. De ældre selv føler sig utrygge, de pårørende er bange for at deres nære kommer til skade, og myndighederne har svært ved at overkomme pasningsopgaven. Vores ambitiøse mål er, at vi kan kombinere de 12 samarbejdspartnernes brede viden om teknologi og ældrepleje til en færdig servicepakke, som i fremtiden kan hjælpe alle parter, fortæller projektleder Kjeld B. Olesen fra EU-kontoret.

Projektet har et samlet budget på godt 33 mio. kr., og halvdelen kommer fra EU-midler afsat til at tackle medlemslandenes kollektive udfordring med pasningskrævende ældre.

Teknikken er i orden
De øvrige danske deltagere er Frederikshavn Kommunes Ældreafdeling og Hedensted-virksomheden Eltronic, som får selskab af forskere, teknologifirmaer og regionale myndigheder fra Grækenland, Finland, Storbritannien og Italien. Aalborg Universitets Center for Instrastruktur leverer det teknologiske overblik:

- Det handler ikke om at udvikle endnu flere helt nye ting, men om at rulle de bedste eksisterende teknologier ud i en nyttig anvendelse. På den måde bliver det også en praktisk afprøvning af de seneste års forskningsresultater. Uden det forudgående arbejde ville det ikke være muligt at nå de mål, vi har sat os her, men tiden og teknologien er moden, forklarer den tekniske projektleder, forskningslektor Sofoklis A. Kyriazakos.

Den overordnede tekniske koordinatorrolle ligger hos CTIFs direktør, professor Ramjee Prasad. Deres opgave bliver nu at sammensætte en pakke af teknologier og tjenester, som skal afprøves i realistiske omgivelser i samarbejde med ældre, deres pårørende og hjemmeplejepersonalet. I slutningen af projektet bliver brugbarheden og de økonomiske perspektiver analyseret. Økonomien er både vigtig for myndigheder, som kan spare penge på plejen, og for de europæiske teknologivirksomheder, som kan bruge erfaringerne i færdige produkter.

Kilde: Aalborg Universitet - http://www.aau.dk

Kommenter artiklen
Job i fokus
Gå til joboversigten
Udvalgte artikler

Nyhedsbreve

Send til en kollega

0.126