23948sdkhjf

Robotteknologi til danske skove?

Et nyt projekt vil implementere en række nye teknologier i de danske skove. Målene er at minimere nedslidning hos personalet, nedbringe omkostningerne til fældning samt øge omsætningen.
Når skovarbejderne sidder i deres fældemaskiner, er de udsat for gensidigt, nedslidende arbejde, men det skal et nyt forskningsprojekt lave om på.

Center for Robotteknologi, Teknologisk Institut, har iværksat projektet ”SeeWood”, der i den forløbne uge blev indsendt til bedømmelse hos EU’s 7. rammeprogram.

Målet er at føre nye teknologier til den eksisterende fældemaskine og derved gøre den semi-autonom. Blandt andet vil fældearmen blive nytænkt og tilført det nyeste inden for robotteknologien, mens teknologien ”Vision” skal gøre det muligt at kvalitetsbestemme træerne før fældning:

- Eksempelvis kan antallet af knaster på træstammen bestemmes, og dermed kan man afgøre, om træet er bedst egnet til designermøbler eller brænde, fortæller Kurt Nielsen fra Teknologisk Institut.

Konsortiet bag projektet vurderer, at SeeWood vil kunne nedbringe fældeomkostningerne med 17 %, samtidig med at kvaliteten - og derved omsætningen - af de fældede træer vil kunne øges med 35 %. Sidst men ikke mindst vil implementeringen af de nye teknologier medføre en ny og mere ergonomisk sikker arbejdsplads for skovarbejderne.

Ud over Teknologisk Instituts Center for Robotteknologi er følgende med i projektet:

Graz University of Technology, Lancaster University, Swedish University of Agricultural Science, Dralle A/S, Bayerische Staatsforsten samt European Network of Forest Entrepreneurs.

Kilde: Teknologisk Institut

Kommenter artiklen
Job i fokus
Gå til joboversigten
Udvalgte artikler

Nyhedsbreve

Send til en kollega

0.11