23948sdkhjf

Millionbeløb til øget forskning i nanoteknologi og energiløsninger

Med en samlet donation på 1 mio. kr. til ad hoc-projekter er BHJ-Fonden med til at skubbe forskningen på Syddansk Universitet i Sønderborg endnu længere frem på den internationale arena.
Det er især forskning i nanoteknologi og avancerede energiløsninger, der sammen med øget international ideudveksling fik tilskud, da BHJ-Fonden markerede sin årsdag på Alsion. Midlerne er en del af det millionbeløb, som fonden hvert år frem til og med 2012 donerer til studerende, medarbejdere og projekter med tilknytning til SDU i Sønderborg.

Lys og molekyler
Fonden bevilgede 300.000 kr. til etablering af et forskningsprojekt om nano-stenciling ved brug af organiske nanofibre. Fibrenes molekyler indeholder kul og er i stand til både at opsamle og udsende lys. Kemikere kan sammensætte molekylerne, så de kun udsender en bestemt farve lys, kan anvendes som en alternativ computerskærm eller blot til at udsende lys. I realiteten kan det føre til prisbillige alternativer til både glødepærer, energipærer og LED-belysning. Molekylernes evne til opsamling af lys kan specielt anvendes ved konstruktion af solceller.

Den store udfordring for forskerne er at få skabt den nødvendige elektriske kontaktflade, som gør, at de teoretiske muligheder bliver praktisk anvendelige. De første forskningsresultater ventes at være klar i løbet af et par år.

Cybersailing
For nogle uger siden beviste studerende, at det er muligt med en fjernbetjening at sejle en ubemandet sejlbåd. Det foregik på Alssund. Nu går man skridtet videre og søger at skabe den ultimative autonome sejlrobot. En robot som, populært sagt, er i stand til at sejle ubemandet fra A til B - overalt på kloden. Det kræver imidlertid udvikling af komplicerede systemer, som, med udgangspunkt i kunstig intelligens, kan forsyne sejlrobotten med de nødvendige informationer. Det kræver et omfattende research-arbejde at nå dertil, og til det arbejde donerede BHJ-Fonden 300.000 kr. til projektet med navnet Cybersailing.

- Vi er, så vidt jeg ved, det eneste universitet, som arbejder med denne problematik. For lidt mere end 100 år siden foregik al fragtsejlads med sejlførende skibe. Det kan ske igen – blot ubemandet, og det kræver ikke megen energi, siger projektleder Jerome Jouffroy. Han forudser, at kombinationen af forskning og praktiske resultater vil smitte positivt af på antallet af studerende på SDU i Sønderborg.

International gæst
Den internationalt anerkendte multifysiker, Alexander Uskov, der arbejder med optiske egenskaber i halvledermaterialer gæsteforelæser i to måneder omkring årsskiftet 2009/2010 på SDU i Sønderborg. Han kommer fra P.N. Lebedev Physical Institute i Moskva, og har blandt sine tidligere gæsteprofessorater arbejdet på Berkeley i Californien. BHJ-Fonden støtter gæsteprofessoratet med 106.000 kr.

Mads Clausen Instituttet modtog 125.000 kr. til indkøb af en højspændingsforstærker til brug for instituttets avancerede Mekatronik-laboratorium, der eksempelvis arbejder med dæmpning af vibrationer.

Adjunkt Benny Lassen, der i sin hidtidige akademiske karriere har ligget i den absolutte elite inden for det matematiske felt, fik 125.000 kr. til at arbejde med elektroaktive polymer. Et arbejde, der omfatter tæt kontakt til kolleger på Ecole Centrale i Paris. Forskningen er koncentreret om forudsigelse af materialers egenskaber. Materialerne anvendes som lineære aktuatorer til det, der populært kaldes ”kunstige muskler”. Det ventes at disse aktuatorer vil finde anvendelse inden for fx robotteknologi, udvinding af energi og viberationsdæmpning.

Kilde: Syddansk Universitet - http://www.sdu.dk

Kommenter artiklen
Job i fokus
Gå til joboversigten
Udvalgte artikler

Nyhedsbreve

Send til en kollega

0.109