23948sdkhjf

Lille dansk firma udfordrer de store høreapparatselskaber

Ingeniører fra Nokias nedlagte udviklingsafdeling i København ser nyt marked for digitalt høreapparat. Produktionen skal finde sted hos en jysk virksomhed
Selv om Danmark med Oticon (William Demant), GN og Widex har tre af verdens seks største høreapparatproducenter, er et nyt dansk selskab nu på banen med et lavprishøreapparat, der har 350 mio. hørehæmmede i mellemindkomstlande som målgruppe.

Selskabet, som hedder Audientes, er stiftet af den dansk-iranske ingeniør Hossein Jelveh, der har arbejdet 16 år i Nokias nu nedlagte udviklingsafdeling i København. Han har taget 10 kolleger med sig fra Nokia.

Audientes, der ligger i Kgs. Lyngby, har netop modtaget 3,5 mio. kr. fra Markedsmodningsfonden til test af sit høreapparat i Filippinerne.

Ny teknologisk platform åbner stort marked
De klassiske høreapparater, som de store danske producenter fremstiller, er relativt dyre, og prisen er gået op i de senere år. Samtidig skal de formidles via audiologer, der tilpasser apparaterne til den hørehæmmede.

Udenfor Europa og Nordamerika findes der meget få audiologer. Samtidig er de hørehæmmedes købekraft ringere.

Derfor er der ifølge Hossein Jelveh et stort marked for et prisbilligt kvalitetshøreapparat, hvor den hørehæmmede selv kan tilpasse apparatet til sit hørebehov. Hossein har arbejdet med idéen i fem år.

Til formålet har Audientes bygget en ny teknologisk platform helt fra grunden, baseret på mange års erfaring i at lave elektronik. Selskabet blev stiftet i 2014.

Produktion i Jylland
Nu skal selskabets høreapparat testes i stor skala på det filippinske marked, hvor Audientes har en meget dedikeret partner. Filippinerne består af 7.000 øer med 107 mio. indbyggere. Derfra udvides salg til andre dele af verden.

Audientes har i sin ansøgning til Markedsmodningsfonden forudset, at virksomheden potentielt kan blive stor og få 300 medarbejdere. Nogle af disse medarbejdere vil ifølge Hossein Jelveh være i udlandet, men udvikling og produktion af Audientes høreapparater vil foregå i Danmark. Produktionen skal finde sted hos en jysk virksomhed og være fuldautomatisk.

Audientes høreapparater ventes at komme i kommercielt salg i slutningen af 2017.

Ikke bange for de store spillere
Hossein Jelveh siger til Leder idag.dk (Electronic Supplys søstermedie, red.), at han er ikke bange for konkurrence fra de tre store danske høreapparatvirksomheder.

- Vi kender ikke deres strategier, men vi går efter et helt andet marked og har en helt anden mission, siger han.

Hossein Jelveh peger på, at Audientes’s team af ingeniører og udviklingsfolk fra Nokia har stor erfaring – bl.a. med udvikling af elektroniske produkter til masseproduktion. Audientes høreapparater vil koste 10-15 procent af, hvad et traditionelt høreapparat koster.

For tiden søger Audientes software- og hardware-ingeniører og en kvalitetschef. Audientes ejes af Hossein Jelveh samt af medarbejderkredsen. Desuden har udefrakommende business angels investeret i firmaet.

Audientes er netop nu i gang med at rejse kapital fra nye investorer. I alt forventer Jelveh, at der skal tilføres ca. 15 mio. kr. i et par runder, som sammen med midlerne fra markedsmodningsfonden skal anvendes til færdiggørelsen og medicinsk godkendelse af høreapparatet samt igangsættelse af kommercielle aktiviteter.

Et tre-i-et-produkt
Audientes' løsning på høreproblemer er et tre-i-et produkt, der både måler, tilpasser og kompenserer for høretab karakteriseret fra let til svært, med en kvalitet, der er på højde med de etablerede markedslederes høreapparater.

Det nyskabende ved produktet er den tilgængelighed der opnås, når der ikke længere er brug for audiologer og klinikker til fysisk- og elektrisk tilpasning af høreapparatet. Apparatet kan derfor anvendes i lande med lav- eller manglende audiologisk infrastruktur, hvor hjælp til høretab indtil nu, kun har været tilgængeligt for en snæver elite. Audientes løsning er medicinsk godkendt og genopladelig.
Kommenter artiklen
Job i fokus
Gå til joboversigten
Udvalgte artikler

Nyhedsbreve

Send til en kollega

0.187