23948sdkhjf

Teknologifirma lancerer lys uden kabler

Solceller, batterier, elektronik og LED er ingredienserne i Out-Siders nye gadelys. Efter syv års udvikling drømmer firmaet om verdensmarkedet

Nu er det alvor for teknologi- og designfirmaet Out-Sider. Efter syv års udvikling lancerer virksomhed en lille familie af lysprodukter, der kan placeres i bymiljøet uden at der skal graves kabler ned. Pullerterne er forsynet med LED-lyskilder, der får elektricitet fra solcelledrevne batterier.

- Vi har lige sendt foldere ud til alle vores kontakter rundt om i verden og er spændt på reaktionerne, fortæller adm. direktør Ib Mogensen fra Out-Sider.

Teknologien bag pullerterne er fra starten udviklet med støtte fra Dansk Energis Elforsk og i senere omgange også af Energistyrelsens EUDP-ordning og InnoBooster under Innovationsfonden.

- Uden støtten fra Elforsk var vi ikke kommet i gang. Som lille firma ville vi ikke have haft kræfterne til at løfte den udvikling, der har været påkrævet, siger Ib Mogensen.

Langt og sejt træk
De første spæde tanker blev tænkt i 2008, så der har været tale om det lange seje træk. Elforsk havde kig på LED-teknologien som en mulig dansk styrkeposition og gav støtte til udvikling af en lysende brosten med LED, solceller og batterier. Projektet gav nyttige erfaringer, men under disse breddegrader kunne stenene ikke trække energi nok til sig fra solen. Dertil kom, at det var for besværligt at udskifte batterier.

- Vi revurderede vores strategi og gik i gang med at udvikle pullerter. De har større flader til solcellerne og lettere adgang til at skifte batterierne. Samtidig var der opstået nye muligheder inden for effektelektronik og dermed optimering af elforbruget for eksempel om natten, fortæller Ib Mogensen.

Hvis natten som om vinteren i Danmark er lang, skal der økonomiseres med elforbruget til LED-lyskilderne.

- Gennembruddet kom, da pullerterne blev forsynet med mindre mikroprocessorer med ur, så vi kan skrue op og ned for lysmængden, og med bevægelsessensorer, så lyset kan slukkes, hvis gaderne ligger øde hen, siger Ib Mogensen.

Samarbejde på tværs
Undervejs har Out-Sider arbejdet tæt sammen med elektronikvirksomheder som Faktor 3 og AKJ Inventions, ligesom designfirmaet løbende har været i dialog med flere DTU-institutter og trukket på andre kræfter i Innovationsnetværket Dansk Lys.

- Udvikling af nye produkter som vores kræver samarbejde på tværs af kompetencer. Vi er nu syv mand i Out-Sider, og selv om vi gerne vil vokse, handler det måske lige så meget om at skabe en klynge af virksomheder, der vokser sammen ved knopskydning og partnerskaber, siger Ib Mogensen.

De solcelledrevne pullerter (leveret af Faktor 3) kan ses ved cykelstativerne på Nørreport Station i København, og Out-Sider har selv leveret lys pullert til Skuespilhuset ved Kvæsthusbroen i København. Iværksættervirksomheden har også eksporteret solcelledrevne LED-lysenheder til Saudi Arabien – en ordre til tre mio. kr.

- Vores udgangspunkt har været, at hvis teknologien virker i Danmark, så virker den stort set i hele verden. Oslo-Stockholm-Helsinki er nok den nordlige grænse, og jo længere ned, vi kommer i Mellemeuropa, desto mere effektive er solcellerne. I Saudi Arabien har vi haft en udfordring med temperaturer på 50-60 grader, så der har vi indsat særlige batterier, der kan holde til varmen, fortæller Ib Mogensen.

Kilde: http://www.danskenergi.dk/Aktuelt/Arkiv/...

Kommenter artiklen
Job i fokus
Gå til joboversigten
Udvalgte artikler

Nyhedsbreve

Send til en kollega

0.062