23948sdkhjf

Strammere eksport-kontrol med cybertech

Øget eksportkontrol med teknologi, der har militært anvendelsespotentiale, kan give problemer for danske virksomheder, lyder det fra Dansk Erhverv

Dansk Erhverv har netop indgivet sit høringssvar om EU Kommissionens forslag til en ny ’dual-use forordning’, der regulerer medlemslandenes eksportkontrol for produkter med såkaldt dobbelt anvendelse.

Det drejer sig normalt om teknologi, der potentielt har en militær anvendelsesform. Men som noget nyt gælder forordningen også teknologi til cyberovervågning, der i lande med mindre respekt for retsstatsprincipper, kan anvendes mod fx dissidenter og menneskerettighedsforkæmpere.

- Forordningen udvider hermed eksportkontrollens omfang. Desuden inddrager den nu også mellemmænd som transportører og serviceudbydere af teknisk assistance. Det kan forværre de problemer, danske eksportvirksomheder allerede i dag har med ordningen, siger Poul Noer fra Dansk Erhverv.

Forordningen giver mulighed for at opnå generelle eksporttilladelser for visse produkter, hvilket potentielt giver en lettelse for virksomhederne. Omvendt er der flere steder i forslaget juridiske uklarheder, der kan skabe byrder for de eksporterende danske og europæiske virksomheder, og som ikke nødvendigvis deles af virksomheder fra tredjelande.

Den danske virksomhed ZyberSafe, der producerer hardware til kryptering, efterlyser fx mere præcisering og begrænsning – ikke udvidelser og gummiparagraffer, de skal forhold sig til.

- Vi mener ikke, at der er risiko for misbrug af vores krypteringsprodukter. Tværtimod giver de borgere og virksomhed en beskyttelse mod overvågning. Alligevel skal vi bruge ressourcer på at søge om eksporttilladelse – også efter den nye forordnings bestemmelse om generelle eksporttilladelser, siger Nils Mandrup fra ZyberSafe.

Kommenter artiklen
Job i fokus
Gå til joboversigten
Udvalgte artikler

Nyhedsbreve

Send til en kollega

0.098