Microsoft hyrer Niels Bohr-forskere til at bygge fremtidens computere
Microsofts samarbejde kommer, efter at Innovationsfonden har støttet forskningen i kvanteteknologi med en rekordstor bevilling på 80 mio. kr.
En teknologi udviklet på Niels Bohr Institutet i København bliver rygraden i Microsofts satsning på at bygge fremtidens computer. It-giganten indleder nemlig nu sammen med bl.a. danske forskere et projekt, der skal skabe en kvantecomputer inden for få år.
Microsofts samarbejde kommer, efter at Innovationsfonden har støttet forskningen i kvanteteknologi med en rekordstor bevilling på 80 mio. kr.
- Det er fantastisk, at en stor international virksomhed kommer til Danmark for at hente den afgørende teknologi, siger fondens direktør, Peter Høngaard Andersen.
Amerikansk forsker i spidsen
Teknologien er udviklet af Center for Quantum Devices (QDev), en del af Niels Bohr Institutet, under ledelse af den amerikanske professor Charles Marcus. Han studerer såkaldte topologiske kvantebits eller qubits.
Topologiske qubits kan i modsætning til andre former for qubits være meget stabile over for påvirkninger udefra og kan potentielt fremstilles med teknologi, som kendes fra halvlederindustrien.
Microsoft har lagt ansvaret for at bygge en kvantecomputer i hænderne på koncerndirektør Todd Holmdahl, der har styret alle virksomhedens større hardware-projekter.
- Vi er nu nået til et vendepunkt, hvor vi skifter fra forskning til engineering. Vi har et roadmap, der tillader os at gå fra en enkelt qubit til mange tusinde qubits på en forholdsvis enkel måde, siger han til Microsofts officielle blog.
Både stabilitet og skalerbarhed har stået som to af de helt store problemer for at bygge en kvantecomputer.
Et af verdens stærkeste miljøer
Aftalen indebærer, at Charles Marcus sammen med tre andre af de absolut førende kvanteforskere i verden fra Holland, Schweiz og Australien ansættes af Microsoft. Professorerne vil dog stadig være tilknyttet deres hjemlige universiteter.
Center for Quantum Devices i København indgår i den danske satsning på kvanteteknologi under paraplyorganisationen Quantum Innovation Center eller QuBiz. Ifølge Peter Høngaard Andersen fra Innovationsfonden er det et af verdens stærkeste forskningsmiljøer.
- Med QuBiz har vi skabt en organisation, der både kan kommercialisere resultaterne og give forskerne frihed til at bedrive deres forskning, siger han.
Område med stort potentiale
Cathal Mahon, der er direktør for QuBiz, supplerer:
- Aftalen med Microsoft er en bekræftelse af, at Innovationsfonden har set rigtigt. Den viser, at det er et område med stort potentiale, siger han.
Peter Høngaard Andersen er meget tilfreds med, at Microsoft vil betale for at få adgang til den danske forskning. Det har været et af succeskriterierne for QuBiz.
Microsoft oplyser ikke, hvor store pengebeløb virksomheden vil lægge i København.
- Men der er tale om betydelige beløb – også i sammenligning med vores bevilling på 80 mio. kr., siger Peter Høngaard Andersen.
Det betyder i realiteten, at hvor Innovationsfondens penge tidligere var med til at støtte forskningen på Københavns Universitet, bliver det nu nærmest omvendt, da Microsofts betaling for at få eksklusivitet til udnyttelse af forskningsresultaterne vil komme QuBiz til gavn.
Ifølge Ingeniørens oplysninger indebærer aftalen desuden, at Microsoft opretter, hvad der vil have karakter af en forsknings- eller udviklingsafdeling i København.