23948sdkhjf

Gratis lys runder milepæl

Opfinderfirma, ingeniør og kunstner bag soldreven lampe, som nu er solgt i over en halv million eksemplarer
For fire år siden lancerede kunstneren Olafur Eliasson sammen med ingeniøren og iværksætteren Frederik Ottesen den soldrevne lampe, Little Sun. Ideen var enkel: Skab gratis lys til mennesker, som ikke har adgang til elektricitet. Dem er der 1,2 milliarder af på jorden. Det blev til Little Sun - en knaldgul, soldrevet plasticlampe på størrelse med en underkop.

I 2012 allierede kunstner- og ingeniørduoen sig med opfinderfirmaet Kapacitet A/S, som udviklede ideen frem til færdigt produkt. Men vejen fra ide til virkelighed skulle vise sig at være kringlet.

- Et produkt, som skal fungere i f.eks. den namibiske ørken, skal gennemtænkes nøje, fortæller Frederik Ottesen og fortsætter:

- Det skal kunne tåle ulidelig varme, sandstorme, at blive tabt på en klippe eller at blive siddet på. Men det kan Little Sun. Den kan tåle at falde 20 meter ned på et betongulv, og mange af vores allerførste lamper lever stadig!

Gratis lys og livsgrundlag
Duoens første tanke var at forære lamperne væk, men de kom på andre tanker.

- Det gik op for os, at det var meget bedre at sælge dem og derved bidrage til en holdbar mikroøkonomi. Alene i Zimbabwe har 200 unge mennesker i dag en indtægt ved at sælge Little Sun! Alle advarede os om, hvor svært det var, men det lykkedes, siger Frederik Ottesen.

Duoens selskab, Little Sun GmbH, ligger i Berlin og beskæftiger i dag 27 mennesker, heraf 3 i Sydafrika, hvor også Frederik Ottesen har kontor. På produktsiden er seneste skud på stammen "Little Sun Charge", en soldrevet mobiltelefonoplader.
Kommenter artiklen
Job i fokus
Gå til joboversigten
Udvalgte artikler

Nyhedsbreve

Send til en kollega

0.066