23948sdkhjf

Største rumfartsprojekt for Terma

Det har været ni år undervejs og har involveret op mod 40 medarbejdere. Men nu er Terma klar til at aflevere observatoriet ASIM. SE VIDEO
Terma afleverer i disse dage sit hidtil største rumfartsprojekt, observatoriet ASIM. I 2017 skal det installeres på den internationale rumstation for at observere og fotografere store opadgående lyn.

- Det har været en spændende og
Fakta: ASIM
ASIM, Atmosphere Space Interaction Monitor, er en instrumentpakke, der i 2017 skal monteres på det europæiske Colombus-modul på ISS.

ASIM skal bruges til at studere store opadgående elektriske udladninger – kæmpelyn, såkaldte ”røde feer”, ”blå stråler” og ”elver” i stratosfæren og mesosfæren.

Se mere om ASIM i videoen nederst i artiklen.
meget lærerig opgave, vi har haft gennem mere end ni år, siden vi sikrede os opgaven som teknisk projektansvarlig for en kontrakt fra det europæiske rumagentur ESA, siger projektleder Ole Hartnack.

Samlet set har ASIM opgaven involveret 30-40 Terma-medarbejdere fra Herlev og Lystrup. Alene projektlederopgaven har omfattet omkring 20 mand. Hertil kommer udvikling af MMIA-instrumentet samt on-board software til både MMIA og MXGS.

Hovedleverandør og koordinator
ASIM er ikke alene det største rumprojekt, Terma har været involveret i siden Ørsted satellitten, det er også det mest komplekse. Som hovedleverandør har Terma skulletsikre fremdrift i projektet og koordinere de mange delopgaver hos underleverandører, herunder at levere flight-modellen til integration hos NASA og SpaceX på Cape Canaveral i Florida.

- Udvikling og produktion af de enkelte instrumenter er foregået i samarbejde med danske og europæiske virksomheder og universiteter. Vi har i samarbejde med DTU Space udviklet MMIA-instrument, som skal foretage optiske målinger dvs. lave fotooptagelser af de elektriske udladninger (lyn), siger Ole Hartnack.

DTU Space har i samarbejde med Universiteterne i Bergen, Valencia og Warszawa bygget MXGS instrumentet, som måler røntgen- og gammastråling fra tordenstorme. Det er netop blevet godkendt til integration.

Efter opsendelsen skal Terma bidrage til installationen af ASIM på ISS og idriftsættelse af observatoriet. Selskabets folk eksperter skal bistå personalet på kontrolcenteret i Belgien med at kalibrere og justere instrumenterne.

I denne video kan du høre mere om ASIM:
Kommenter artiklen
Job i fokus
Gå til joboversigten
Udvalgte artikler

Nyhedsbreve

Send til en kollega

0.079