Fremtidens sensorer tænker selv
Intelligente sensorer, der kobles på internettet og selv kan forudsige vedligehold. Det er fremtiden, mener sensorproducenten Sick.
Det siger produktchef hos sensorproducenten Sick Lars Mikael Andersen. På Automatikmessen i Brøndby fortalte han om fremtidens sensor-teknologi til industrirobotter på konferencen "Fremtidens industrirobotter".
- Sensorteknologi vil betyde, at sensorerne bliver mere intelligente, og eksempelvis kan forudsige, hvornår man skal forvente vedligehold af sensorerne. Det gør det nemmere at planlægge sin produktion med færrest mulige produktionsstop og dermed sænke udgifterne, siger Lars Mikael Andersen.
Sensorteknologi er en central del af de mange nye Internet-of-Things (IoT)-teknologier der strømmer ud på markedet i disse år, hvor maskiner bliver forbundet med hinanden via internettet.
Sensorerne bliver i fremtiden koblet direkte på internettet, så produktionsflowet kan overvåges i realtid. I takt med at wifi og mobilteknologi bliver forbedret, vil de trådløse sensorer også vinde frem og fjerne kablerne i produktionen.
Samarbejdende robotter
Traditionelt har industrirobotten arbejdet afskærmet fra medarbejdere. Men antallet af samarbejdende robotter, også kendt som cobots - collaborative robots - eksploderer i disse år.
Navnet har robotterne fået, fordi de netop arbejder direkte sammen med andre maskiner og medarbejdere uden behov for afskærmning.
Frem mod 2020 vil antallet af samarbejdende robotter tidobles, og den globale omsætning vil nærme sig 20 mia. kr.
Det stiller også nye krav til den sensorteknologi, der bruges til at oprette sikkerheden omkring de samarbejdende industrirobotter. Det fortæller produktchef hos sensorproducenten Sick, Lars Mikael Andersen.
- Sensorer gør os i stand til at bruge samarbejdende robotter uden at gå på kompromis med sikkerheden. Sensorerne sørger eksempelvis for, at hastigheden på robotarmen bliver sat ned, hvis en medarbejder nærmer sig gribearmen, og helt stopper, hvis det kommer til reel kontakt mellem robot og menneske. Vi anbefaler en områdescanner, der sidder rundt om robotten, siger Lars Mikael Andersen.