23948sdkhjf

Hænder kan vige pladsen for robotter hos Terma

Udstyrer med et arsenal af sugekopper skal nye robotter i fremtiden automatisere produktion af flydele, vindmøllevinger og andet fremstillet med kompositmateriale.
Manuelt arbejde er stadig dagens orden, når f.eks. Terma fremstiller flydele til et af verdens mest avancerede kampfly, F-35. Lag for lag af fiberkompositmateriale bliver lagt på manuelt. For selvom avancerede kompositmaterialer mange steder i industrien har erstattet stål, har robotter ikke har lært at håndtere de nye materialer. Nu skal det være slut.

Et konsortium med Syddansk Universitet i spidsen har netop modtaget 13 mio. kr. fra Innovationsfonden til at opgradere robotterne. Målet er en ny type automatisering.

Som at sætte husholdningsfilm på en glasvase
- Problemet er, at det koster enormt mange lønkroner at håndtere fiberkompositmaterialer. Når for eksempel Terma Aerostructures producerer flydele, sker det ved håndkraft, forklarer professor Henrik Gordon Petersen fra SDU-Robotics og fortsætter:

- I dag formgives en flydel af måtter, som består af kulfibertråde imprægneret med en klæber. En medarbejder lægger måtterne, som har en tykkelse på cirka 0,2 millimeter, på lag for lag, indtil man opnår den ønskede geometri – uden der opstår lufthuller. Det kan sammenlignes med at forsøge at sætte husholdningsfilm fast på en glasvase.

Et arsenal af sugekopper
Lykkes det at automatisere arbejdet med kompositmaterialerne, vil det give en konkurrencefordel, som rækker ind i alle de brancher, som har lagt stålet på hylden.

- Selv for mennesker er det en vanskelig proces. Robotten har den fordel, at den ikke kun har to hænder, men vi kan udstyre den med et todimensionelt arsenal af sugekopper. Sugekopperne skal kunne dreje og justere sig, så de passer til en hvilken som helst struktur, som måtten skal placeres på, forklarer Henrik Gordon Petersen.

Bliver projektet en succes vurderer professoren, at den nye type automatisering vil skabe mange nye danske arbejdspladser i fremstilling af fejlfrie kompositmaterialer.
Kommenter artiklen
Udvalgte artikler

Nyhedsbreve

Send til en kollega

0.095