23948sdkhjf

Brüel & Kjær kortlægger Eurofighters støj

Kortlægning af støjen fra kampfly skal minimere støjgener omkring flyvestationer
I samarbejde med lyd- og vibrationsspecialisten Brüel & Kjær har Airbus Defence and Space, der har udviklet kampflyet Eurofighter Typhoon, gennemført en række støjmålinger på Eurofighter med henblik på at minimere støjgener.

Eurofighter opererer fra flyvestationer i hele Europa, og de militære myndigheder gør allerede en stor indsats for at minimere støjgenerne for de folk, der bor i nærheden. Som resultat af samarbejdet mellem Brüel & Kjær og Airbus Defence and Space vil man fremover kunne vælge flyveruter, der leder støjen væk fra følsomme områder.

I projektet har man ved hjælp af målinger af overflyvningsstøj ved jordoverfladen blandt andet kortlagt, hvilke dele af flyet der støjer under overflyvning. Målingerne blev foretaget ved Neuburg Air Base i Tyskland. Overflyvningsstøjen blev optaget ved hjælp af et mikrofonarray på 29 meter i diameter, anbragt på jorden, og forbundet til et dataopsamlingssystem. Under målingerne bidrog Brüel & Kjærs personale til projektet med specialviden, dataopsamlingsudstyr og software til efterbehandling af målingerne.

Vil udvikle en computermodel

På baggrund af målingerne vil parterne udvikle en computermodel, der beregner støjen på jorden, i alle retninger og ved forskellige motorkonfigurationer. Beregningerne kan bruges til at planlægge start- og landingsruter, så støjen ledes væk fra beboede områder.

Samarbejdet mellem Brüel & Kjær og Airbus Defence and Space kommer på et tidspunkt, hvor den danske regering overvejer, hvilke kampfly der skal erstatte de eksisterende F-16-fly. Eurofighter bruges af luftvåbnene i Storbritannien, Tyskland, Italien og Spanien.
Kommenter artiklen
Job i fokus
Gå til joboversigten
Udvalgte artikler

Nyhedsbreve

Send til en kollega

0.078