23948sdkhjf

SGM-ledelsen havde ikke styr på økonomien

Millionudgifter hos LED-producenten SGM-Lighting blev skjulte af et IT-system. Resultatet var et tocifret millionunderskud og endegyldigt firmaets konkurs
Flytningen af SGM Lightings højteknologiske lysproduktion fra Asien til Aarhus kostede langt mere, end firmaets ledelse havde overblik over. Det skriver JP Aarhus.

Et forkert opsat IT-system er en central del af årsagen, lyder det nu fra firmaets direktør, Peter Johansen. Skylden for, at det hele endte med SGMs konkurs, lægger han dog i sidste ende hos sig selv og firmaets øvrige ledelse.

- Systemet viste noget helt andet end virkeligheden. Så for at sige det, som det er, havde vi overhovedet ikke styr på den udflytning rent økonomisk. It-systemet fejlede ikke noget i sig selv, men måden, det var konfigureret på, var under al kritik, siger Peter Johansen til JP Aarhus.

Brugte 10 mio. kr. på komponenttransport
Fejlene i IT-systemet, og de økonomiske huller det havde skabt, blev først opdaget, da revisorerne gik i gang med årsregnskabet. Her viste det sig blandt andet, at visse omkostninger anført som aktiver og ikke udgifter.

Alene omkostninger til flytransport af komponenter til produktionen, som ikke var konteret korrekt, lød på 10 mio. kr.

Gæld på over 100 mio. kr.
Da en kapitaludvidelse i foråret på 17,5 mio. kr. skulle følges op af endnu en i efteråret, sagde to investorer ifølge Peter Johansen nej. Derfor var der ifølge direktøren ingen anden udvej end konkursen, som blev en realitet den 3. november.

Ved konkursen var gælden i SGM på mere end 100 mio. kr. Over halvdelen er hentet ind gennem salget til Eurofinim, som blev gennemført sidste uge. SGM fortsætter nu uændret under det nye ejerskab, og de 85 ansatte kan beholde jobbet.

SGM kom ud af 2014 med et resultat af primær drift på -41,7 mio. kr., og egenkapitalen var negativ med -23,1 mio. kr. ved årets udgang.


Kommenter artiklen
Job i fokus
Gå til joboversigten
Udvalgte artikler

Nyhedsbreve

Send til en kollega

0.078