23948sdkhjf

ASTRID fylder 25

I de dybeste kældre under P-pladsen ved Institut for Fysik og Astronomi på Aarhus Universitet stråler universitets egen partikelaccelerator
ASTRID, eller Aarhus STorage Ring for Ions and electrons in Denmarker er en lagerring, altså en speciel version af en partikelaccelerator. Den første del fungerede i slutningen af 1989, så "hun" runder nu et skarpt hjørne under Aarhus Universitets p-plads.

ASTRID består af en ring af vakuumrør og store magneter, som er opstillet i en kælderhal afskærmet af tykke betonvægge. I vakuumrørene accelereres for eksempel elektroner op til 300.000 km i sekundet, og når de afbøjes af de store magneter for at komme rundt om hjørnerne i ringen, udsender de synkrotronstråling.

Udstrålingen i form af enten røntgen eller ultraviolet lys hjælper forskere fra hele verden med at blive klogere på nogle af de mindste bestanddele.

Stjernen er blevet andenviolin
I årenes løb har blandt andet Haldor Topsøe anvendt ASTRID til at få indblik i de processer, der foregår i katalysatorerne, som virksomheden fremstiller. Det skriver dr.dk.

Partikelacceleratoren er også blevet anvendt til at undersøge, om grafén kan erstatte silicium i computerchips. Et forskerhold har studeret grafén og ved hjælp af ASTRID justeret stoffets evne til at lede strøm.

I dag lever ASTRID et lidt mere stille liv. For i 2012 fik hun en ”storesøster”, ASTRID2. I dag hjælper den 25 åriges derfor med at få tilpas megen fart på partikler, der sendes ind til den topmoderne søster.
Kommenter artiklen
Job i fokus
Gå til joboversigten
Udvalgte artikler

Nyhedsbreve

Send til en kollega

0.156