Exoskelet til teknologisky ældre
Bærbart robotskelet skal hverken lugte af Iron Man eller Robocop. I stedet skal det supplere ældres kræfter, og her spiller sensorer en afgørende rolle.
Exoskelettet er en letvægts-robotskelet med små elektromotorer. Det støtter kroppen, og motorerne giver ekstra kræfter. Ved hjælp af en række avancerede sensorer registrerer exoskelettet eksempelvis, om man vil løfte armen eller strække albuen, og aktiverer de små motorer.
De exoskeletter, forskerne på Aalborg Universitet arbejder på, er ikke beregnet som et medicinsk hjælpemiddel til lammede eller invaliderede. Målgruppen er primært aktive ældre, der gerne vil forblive aktive i længere tid.
På markedet om fem år
Samarbejdet om AXO-Suit, som robotskelettet hedder, har været i gang i ti måneder og forventer at kunne præsentere den første bærbare prototype allerede i løbet af et år. Ved projektets udløb om godt to år skal der være en fuldt funktionsdygtig model klar.
- Om fem år forventer vi, at der vil være kommercielt tilgængelige modeller på markedet, siger lektor Shaoping Bai fra Institut for Mekanik og Produktion på Aalborg Universitet.
- Vi forventer ikke, at det er noget, man ser alle steder om fem år, men der vil det være tilgængeligt for almindelige forbrugere på markedet. Det er det, vi arbejder på sammen med vores partnere i Sverige, Irland og Belgien. Der er helt klart et kommercielt potentiale i det også.
Doserer kræfter for de teknologisky brugeres skyld
Da målgruppen er ældre medborgere, som normalt ikke er de første til at omfavne ny teknologi, er brugerinddragelse afgørende i udviklingen af den nye teknologi.
For at brugerne ikke føler, at exoskelettet er stærkere end dem selv skal sensorerne være fintfølende nok til at kunne afgøre, hvor meget motorerne skal hjælpe til. For ikke at give følelsen af for mange kræfter er elektromotorernes ydelse begrænset til maksimalt 30-50 procent.
- Der er selvfølgelig også en social udfordring i forhold til hvorvidt vores potentielle slutbrugere vil acceptere at bruge teknologien. Derfor kalder vi det for et redskab i stedet for en robot. Bare ordet robot vil holde de mere konservative fra at prøve det. Det lugter af Robocop eller Iron Man. Vi vil gerne have at man tænker på det som et stykke værktøj eller som et hjælpemiddel i stedet, siger Shaoping Bai.
Fakta: AXO-Suit
• AXO-Suit-projektet er et samarbejde mellem Aalborg Universitet, Universitetet i Gävle, Universitetet i Limerick, Welldana, Bioservo Technologies, MTD Precision Engineering, COMmeto BVBA og Hjälpmedelsteknik i Sverige.
• Projektet støttes af AAL (Ambient Assisted Living) i et samarbejdsprogram med støtte fra Den Europæiske Union og de nationale støtteenheder Innovationsfonden (Danmark), VINNOVA (Sverige), Enterprise Ireland (Irland) og IWT (Belgien). Projektet koordineres af Aalborg Universitet.