23948sdkhjf

Danish Aerospace Company sender nyt udstyr i kredsløb

Den fynske rumfartsvirksomhed har færdiggjort første eksemplar af det nyudviklede udstyr, MobileHR. Det bliver testet på Den Internationale Rumstation i september.
Den 2. september 2015 klokken 6:34 flyver
Pålidelig og præcis måling
DAC har gennem en årrække produceret udstyr, som anvendes til at undersøge astronauternes helbred og fysiske træning samt til videnskabelige forsøg i rummet. For at kunne evaluere på den fysiske træning af astronauterne, er det vigtigt at have udstyr, som kan foretage pålidelige målinger af fysiologiske data såsom hjertefrekvens.

Problemet ved at anvende sensorer med ledninger, som er påsat astronauterne, er at det hæmmer astronauternes bevægelsesfrihed og påvirker målingsresultaterne negativt. Forholdene på rumstationen medfører også, at de nuværende analoge, trådløse sensorer heller ikke er tilstrækkeligt pålidelige.

Det nye MobileHR udstyr, som skal testes i september, er et system baseret på digital transmission af data, som kan korrigere for signalrefleksioner og negative påvirkninger fra andre kilder på rumstationen.
rumfartøjet Soyuz‐TMA fra Baikonur‐rumcenteret i Kasakhstan til Den Internationale Rumstation (ISS). Ombord er udstyret MobileHR, som Danish Aerospace Company (DAC) netop har færdiggjort.

MobileHR – Mobile Heart Rate/Mobil hjertefrekvens, skal testes af den danske ESA‐astronaut Andreas Mogensen under hans 10 dages ophold på ISS i september.

Andreas Mogensens vil under sit ophold på ISS teste en ny hjertefrekvensmonitor og nye pedaler, som direkte måler belastning, på den stationære rumkondicykel Cevis. Cevis kondicyklen er ligeledes udviklet af DAC. Cevis kondicykler har fløjet på alle rumfærger fra 1993 indtil programmet blev lukket ned. Endvidere har de fløjet på den russiske rumstation MIR, og siden år 2000 været anvendt dagligt på ISS.

Næste generation af DACs rumudstyt
MobileHR hjertefrekvens sensoren sender data ud via både det nuværende analoge system og det nye digitale system. Ved at registrere data fra begge systemer, kan resultaterne sammenlignes direkte med hinanden.

- Ved at have en pålidelig digital og trådløs teknologi kan man i fremtiden udvikle nye bærbare sensorer, som kan registrere endnu flere data. Vi har i en lang årrække udviklet gedigent og pålideligt motionsudstyr til rummet, og dette er en test af dele til vores næste generation af rumudstyr, siger administrerende direktør Thomas A. E. Andersen.

De nye sensorer vil blive anvendt til at forberede allerede eksisterende systemer på ISS, men også fremtidige bemandende missioner vil med fordel kunne gøre brug af de små bærbare og trådløse medico‐sensorer.
Kommenter artiklen
Job i fokus
Gå til joboversigten
Udvalgte artikler

Nyhedsbreve

Send til en kollega

0.078