23948sdkhjf

Nyt Smart City-center i Aalborg

Nyt forskningscenter på Aalborg Universitet skal være med til at indfri potentialet på Smart City-området. Energi og trafik i fokus.
Center for Data-Intensive Cyber-Physical Systems (DiCyPS) er navnet på et nyt forskningscenter på Aalborg Universitet, der officielt indvies fredag den 19. juni 2015.

- Centret er et af de hidtil dybeste spadestik inden for Smart City-området. Det er et område, der rummer et af vor tids største potentialer, og som i løbet af få år kommer til at indbefatte os alle, pointerer centrets leder professor Kim Guldstrand Larsen fra Institut for Datalogi.

Bag centrets mudrede navn ligger arbejde med big data, som bliver opsamlet i den fysiske verden og derefter behandlet digitalt for til sidst få indflydelse på den fysiske igen.

Et eksempel er trafik, et af centrets to fokusområder, hvor de digitale spor, trafikanter og køretøjer afsætter, bliver indsamlet, behandlet og efterfølgende brugt til at informere trafikanterne om, hvordan de hurtigste og mest behageligt kan rejse fra A til B.

Transport og energi
Transport er et af to primære forskningsområder for DiCyPS. Det andet er energiområdet, og begge områder har stor bevågenhed fra erhvervslivet side:

- For Danfoss er DiCyps en indgang til åben innovation, hvor vi i samarbejde med en række førende eksperter kan omsætte forskningsresultater til produktteknologi der kommer kunderne til gode. Vi har stor fokus på at udvikle intelligente produkter og systemløsninger som i kraft af indbygget applikationsviden nemt kan tilpasse sig kundernes anvendelsesbehov. For at sætte fart på denne udvikling, er det vigtigt at have fingeren på pulsen hos de stærkeste forsknings- og innovationskonsortier, hvor der arbejdes med styring af fysiske systemer. Her spiller koncepter som Big Data og Cloud Computing en stor rolle for vores visioner om at udvikle produkter, der inkluderer vores applikations ekspertise, siger director portfolio management Claus Thybo fra Danfoss.

Potentiale for bedre anvendelse af IT
Og Danfoss er ikke den eneste. En lang række virksomheder har allerede tegnet sig som partnere i DiCyPS, og det er ikke mindst det erhvervs- og samfundsmæssige potentiale, der har været afgørende for Innovationsfondens støtte:

- Målet med det nye center er, at Danmark bliver bedre til at udvikle komplekse IT-systemer, samt at det sker på tværs af konkrete anvendelser, siger direktør i Innovationsfonden Peter Høngaard Andersen om fondens investering, og tilføjer:

- Fokus er rettet på to områder, hvor der er gode muligheder for at både at udvikle og anvende IT bedre, end tilfældet er i dag. Det er trafik- og energiområdet. På sigt forventer Innovationsfonden, at det nye center også vil optimere IT-udviklingen på andre vigtige områder, så løsningerne skaber mest mulig værdi for erhvervslivet og det danske samfund.

Fakta om DiCyPS
DiCyPS – Center for Data-Intensive Cyber-Physical Systems – skal arbejde med at udnytte software og data fra IT-styringen af komplekse fysiske systemer til at skabe smartere og mere brugervenlige løsninger for samfundet og den enkelte.

Centret er et etableret ved Aalborg Universitet med støtte fra Innovationsfonden på tværs af Institut for Datalogi, Institut for Energiteknik og Institut for Byggeri og Anlæg. Centret har indgået forskningssamarbejde med University of London - UCL Interaction Centre, franske INRIA - ESTASYS (Efficient STAtistical methods in SYstems of Systems) samt Technische Universität Dresden - Department of Computer Science. Derudover er der indgået partnerskaber med en række virksomheder.

Også Aalborg Kommune og Region Nordjylland er kraftigt involverede i projektet. Nordjylland bliver på flere måder et Living Lab til opsamling af data, som på sigt kan bredes ud i større skala.

Centret får et budget på knap 75 mio. kr., heraf godt 30 mio. kr. fra Innovationsfonden.
Kommenter artiklen
Job i fokus
Gå til joboversigten
Udvalgte artikler

Nyhedsbreve

Send til en kollega

0.204