23948sdkhjf

Elektronik-løft til vindmøller

Nyt projekt tester materialer og halvleder-transistorer, der skal gøre styringselektronik i vindmøller stærkere.
Styringselektronik i vindmøller bliver skadet af overspænding forårsaget af overophedning og elementernes rasen i form af lynnedslag, fugt fra regn. Resultatet er dyre og tidskrævende reparationer.

Men nu skal et nyt projekt finde måder at gøre vindmøllernes styringselektronik bedre egnet til at klare de hårde forhold. Det skriver Nordjyske Stiftstidende.

I spidsen for det fem mand store forskerteam står Stig Munk-Nielsen, professor i ingeniørvidenskab ved Aalborg Universitet.

Bedre materialer i ny indpakning
Opgaven er dels at finde indpakningsmateriale til styringselektronikken, der kan klar op mod 30.000 volt. Dels at teste nye halvleder-transistorer, som kan holde på 10 gange så meget spænding som traditionelle komponenter. Halvleder-transistorerne er hentet i USA.

- Det er spændende med de nye materialer, der kan yde mere, fordi de blandt andet er hurtigere til at skifte fra åben til lukket tilstand. Nu skal vi undersøge, hvordan og om vi kan udnytte de nye muligheder, de alternative materialer giver i forhold til silicium, siger lektor Christian Uhrenfeldt, en af forskerne på projektet, til Nordjyske Stiftstidende.

I første omgang skal forskerne arbejde på projektet i tre år. Projektet har fået fire millioner fra både Den Obelske Familiefond og fra Aalborg Universitet.
Kommenter artiklen
Job i fokus
Gå til joboversigten
Udvalgte artikler

Nyhedsbreve

Send til en kollega

0.078