23948sdkhjf

OUH sluger en særlig pille

Bredt samarbejde om brug af pillekamera i dansk pilotprojekt.
1 x 3 centimeter. Større er den nyeste generation af kamerapiller ikke.

De små kameraer begynder sin vej ned gennem danske patienter i et pilotprojekt på Odense Universitetshospital (OUH) med forventet opstart primo 2015. Pillekameraet kan få stor betydning for både patienter og det danske sundhedssystem, hvis teknologien er god nok. F.eks. kan videoundersøgelsen med pillekameraet foregå hjemme og dermed aflaste sundhedspersonalet.

Pilotprojektet har til formål at undersøge, om pillekameraets optagelser af tarmenes indre er præcise nok til at være et screeningsalternativ til koloskopi. Det ville være en langt enklere metode end koloskopi, som er forbundet med risiko for alvorlige komplikationer og ubehag for patienten.

Kombinerer metoder i pilotprojekt
Det lille kamera skal i første omgang undersøge tyk- og endetarm hos 250 personer, der ved screening har fået påvist blod i afføringen.

Dagen før en kikkertundersøgelse gennemfører forsøgspersonerne videoundersøgelsen ved at sluge kameraet og lade det passere gennem kroppen. Kameraet sender billeder til en optager, som personen bærer på kroppen. Billedfilen overføres til en server, og dataene analyseres. Når både videoundersøgelsen og den traditionelle undersøgelse er gennemført, gennemgår de klinisk ansvarlige læger resultaterne og sammenligner dem.

Bredt samarbejde
Pilotprojektet begynder primo 2015, da både forskningsprotokol og godkendelse af projektet fra Videnskabsetisk Komité kom i hus i slutningen af 2014, og de sidste detaljer om igangsætning af forsøgene kom i hus i januar 2015. Kirurgisk afdeling A ved OUH i Odense, Svendborg og Nyborg står for de kliniske forsøg.

Derudover deltager Sundhed.dk, som leverer IT-platformen samt Corporate Health i Tyskland, som står for analyser af data fra pille-kameraet samt uddannelse af sygeplejersker til projektet. Kamerapillen ejes af firmaet Covidien, som sammen med Corporate Health gennemfører kliniske test med produkter i Europa. Corporate Health etablerer en satellitafdeling i Cortex Park, Odense.

Odense Kommune deltager også i pilotprojektet, som ledes af projektleder i Center for Innovativ Medicinsk Teknologi (CIMT) Henrik Gaunsbæk, Odense Universitetshospital.
Kommenter artiklen
Job i fokus
Gå til joboversigten
Udvalgte artikler

Nyhedsbreve

Send til en kollega

0.062