23948sdkhjf

Teknologipriser til telemedicin og kamp mod skadelig software

Det nordjyske it-miljø med forskere og studerende fra Aalborg Universitet som vigtige bidragsydere løb med to priser, da Ingeniørforeningen tirsdag uddelte Den Danske Telepris.
Storskalaprojektet TeleCare Nord er et samarbejde mellem 11 nordjyske kommuner, Region Nordjylland, de alment praktiserende læger i Nordjylland og Aalborg Universitet om udvikling af en telemedicinsk løsning til patienter med KOL. Med den telemedicinske løsning kan patienten i eget hjem måle blodtryk, puls, vægt og iltmætning – og håndtere det med en helt almindelig tablet computer. En app samler og indsender den enkelte patients målinger, som efterfølgende kan ses og vurderes af det sundhedsfaglige personale.

Formand Jan Bøgh fra Ingeniørforeningens teknologiske netværk IDA Tele, som står bag Den Danske Telepris, kaldte ved overrækkelsen i København TeleCare Nord for ”et fyrtårn for den telemedicinske udvikling i Danmark”. Han roste projektets brug af telekommunikation til at skabe både menneskelig og samfundsmæssig værdi, og han udtrykte anerkendelse af de nordjyske projektmageres pragmatiske tilgang, hvor ”man får tingene til at lykkes”, som det hedder i motiveringen.

Professor Ole Hejlesen, der sammen med professor Lars Ehlers repræsenterer Aalborg Universitet i TeleCare Nords styregruppe og har været ansvarlig for det videnskabelige design, forventer at der snart kommer endnu mere fokus på erfaringerne fra det nordjyske projekt:

Fakta
Den Danske Telepris uddeles af Ingeniørforeningens teknologiske netværk IDA Tele, og har til formål at anerkende præstationer, som har haft særlig betydning for udviklingen og/eller anvendelsen af telekommunikation i uddelingsåret. ”Derudover skal præstationen udmærke sig ved sit innovative, samfundsgavnlige, brugerrelaterede og/eller indtjeningsmæssige potentiale”, som det hedder i begrundelsen for prisen.

Udover den faglige anerkendelse, som prisen er udtryk for, følger der 15.000 kr. med til hver af priserne.
- Det skal snart drøftes, hvordan man kan rulle telemedicin ud i hele landet til KOL-patienter og måske også andre kronikere. Der vil det være oplagt at bruge TeleCare Nord som forbillede. Man går ud fra, at telemedicin både er et plus for økonomien og for livskvaliteten hos de mennesker, der indgår. Men det her er et af de første storskalaforsøg i verden, hvor det er blevet afprøvet, og hvor vi derfor snart kan give flere svar. Samtidig har vi udviklet en infrastruktur til nye videnskabelige storskalaforsøg på området. Det er unikt og banebrydende, og derfor vil det få betydning for telemedicin andre steder, vurderer Ole Hejlesen.

Kortlægning af trussel fra malware
Den Danske Telepris uddeles i to kategorier – en virksomhedspris og en studerende-pris. Studerende-prisen gik i år til fire ingeniørstuderende fra Aalborg Universitet: Radu S. Pirscoveanu, Steven S. Hansen, Thor M. T. Larsen og Alexandre Czech. De får den for deres kortlægning og kamp mod malware – skadelige programmer, der inficerer computere. Deres projekt klassificerer truslerne ved hjælp af såkaldt ”maskinlæring” eller ”machine learning”.

- Hver dag bliver der registreret 390.000 nye malware-programmer, så truslen vokser hele tiden. Tidligere har man været henvist til at analysere hver af dem manuelt, men det bliver sværere og sværere at følge med. Vi laver i stedet en dynamisk analyse, hvor vi kører alle de her virusser ind og optager, hvad de laver. Det er en mere skalerbar metode med mange fordele, fortæller Thor Larsen fra gruppen, som selv er meget interesseret i it-sikkerhed.

- Jeg er blevet fascineret af, hvor let det er at stjæle informationer nu om dage, og hvor mange der gør det. Der er et kæmpe sort marked af kriminelle, som stjæler informationer og sælger dem. Det vil jeg gerne være med til at gøre noget ved, siger Thor Larsen.

Malware-projektet er gennemført som et 9. semesterprojekt, og flere af prismodtagerne fortsætter nu indsatsen med yderligere forbedringer i deres afgangsprojekter som civilingeniører på kandidatuddannelsen i Netværk og Distribuerede Systemer. Det endelige mål er, at man som netværksadministrator eller teleudbyder bliver i stand til at opdage inficerede computere. Det vil være et afgørende bidrag til mere sikker og pålidelig kommunikation. Prisen er en kæmpe opmuntring til at fortsætte arbejdet:

- Det var allerede et stort skulderklap, da vores vejleder indstillede os, men vi regnede ikke med at vinde. Da vi fik beskeden, var det lige omkring 1. april, så vi troede, det var aprilsnar. Men den var god nok, så vi er superglade og helt oppe at køre over det, fortæller en stolt Thor Larsen.
Kommenter artiklen
Job i fokus
Gå til joboversigten
Udvalgte artikler

Nyhedsbreve

Send til en kollega

0.062