23948sdkhjf

- Vi får nye ordrer hver uge

Iværksætterfirmaet Silmeco har international succes med et nanoteknologiske produkt, der kan afsløre tilstedeværelsen af ekstremt små mængder af et stof.
Sprængstoffer, narkotika og giftige stoffer i fødevarer er blot tre eksempler, hvor fundet af få molekyler af et stof kan være nok til at få alarmklokkerne til at lyde. Det er baggrunden for, at den unge virksomhed Silmeco, som bygger på en DTU-opfindelse, oplever stor interesse for sin nanoteknologiske sladrehank, SERStrate.

Vel at mærke er prisen for produktet meget langt under det, man ville skulle betale for at afsløre stofferne ved hjælp af traditionelt forskningsudstyr.

- Vi får nye ordrer hver uge. Foreløbig har vi eksporteret til 20 lande. De fleste kunder er i USA, men også i Kina, Storbritannien, Irland og Tyskland har vi en del kunder, oplyser Silmecos direktør, Per Elsted Hansen.

Med et skævt smil tilføjer han, at produktet endnu mangler at finde vej til den første danske kunde. Men det kan muligvis ændre sig nu, hvor den blot et år gamle virksomhed har vundet fagbladet Ingeniørens iværksætterpris 2014.

Stiftere bag patent
Virksomhedsnavnet, Silmeco, er en sammentrækning af Silicon Metal Coating. Nærmere bestemt består produktet SERStrate af en nanostruktur i silicium, som er belagt med et lag guld eller sølv.

Firmaet anvender en metode, som er patenteret af DTU, og en licensaftale giver så Silmeco ret til at udnytte patentet. Metoden er baseret på en smart proces opfundet af professor Anja Boisen, forsker Michael Stenbæk Schmidt, DTU Nanotech og direktør Jörg Hübner, DTU Danchip. De to førstnævnte er samtidig medstiftere af virksomheden sammen med en tredje DTU-forsker, Tomas Rindzevicius, og Per Elsted Hansen, der har en baggrund fra Copenhagen Business School, CBS.

I SERStrate er de enkelte siliciumsøjler typisk 50-80 nanometer brede, mens højden er 600-1.600 nanometer. Afhængigt af hvilket stof man ønsker at lede efter, kan der være forskel på, hvordan produktet præcis skal være udformet. Det skyldes blandt andet, at de optiske egenskaber, som søjlerne får, når de læner sig mod hinanden, kan optimeres til det molekyle, man interesserer sig for.

Salg skubber udvikling i baggrunden
I nogle tilfælde vil det også være nødvendigt at præparere prøven kemisk for at sikre, at prøven adsorberer til substratet.

- Det sker, at kunder spørger os, om vi kan hjælpe dem med det videre udviklingsarbejde. I den slags tilfælde kan vi nogle gange henvise til DTU’s kemikere. På den måde vil der stadig være en betydelig grad af samarbejde med forskningen på DTU, siger Per Elsted Hansen.

På længere sigt vil det også være interessant at udvikle videre på selve grundproduktet.

- Men nu og her ligger vores fokus på simpelthen at sælge. Når man kommer med et nyt produkt, skal man jo altid lægge nogle kræfter i at opdyrke markedet. Det første års tid forventer jeg ikke, at vi skal udvikle videre på selve produktet, siger Per Elsted Hansen.

Intet kontor men stor succes
Salgsarbejdet sker langt overvejende gennem Silmecos hjemmeside. Faktisk har den unge virksomhed endnu ikke noget domicil. Produktionen sker ved at leje sig ind hos DTU Danchip, mens direktøren indtil videre klarer salgsarbejdet fra privaten.

- På et tidspunkt skal vi måske have et kontor, men det haster ikke, og vi har heller ikke behov for et showroom, hvor vi kan vise vores produkter frem, Per Elsted Hansen.

Produktet egner sig til analyse af både våde og gasformige prøver, men ikke faste prøver. I princippet er der ingen grænser for, hvilke molekyler man kan lede efter.

- Af praktiske årsager vil vi koncentrere os om at markedsføre produktet i forbindelse med nogle bestemte grupper af analyser, hvor vi kan se, at der er et stort behov. Vi er jo en lille virksomhed, så vi kan ikke gå efter alt. Fødevaresikkerhed er et af de områder, vi interesserer os meget for, udtaler Per Elsted Hansen.
Kommenter artiklen
Job i fokus
Gå til joboversigten
Udvalgte artikler

Nyhedsbreve

Send til en kollega

0.062