23948sdkhjf

Trådløs teknologi brænder omsider igennem hos brandfolk

Hillerød-virksomheden GearTeam står bag ny trådløs teknologi, som kan klare de ekstreme forhold, som brandfolk og røgdykkere arbejder under.
Mobil teknologi og trådløs kommunikation på vej ind i brandfolks risikofyldte arbejde.

Den slags udstyr er endnu ikke udviklet til denne branche på grund af de ekstreme forhold, der hersker under brandslukning. Ud over varme og røg skal udstyret kunne tåle fugtighed plus en hårdhændet behandling og dermed et ekstremt slid. Brandfolk har derfor hidtil været foruden den ekstra sikkerhed, øgede overblik og bedre koordinering, der kan etableres via trådløs monitorering.

Nu udvikler Hillerød-virksomheden GearTeam imidlertid en trådløs monitoreringsløsning, der kan håndtere de voldsomme belastninger. Dele af løsningen er allerede i drift på en række brandskoler, og ifølge GearTeams direktør Jesper Løvbo vil en løsning til operationel indsats være klar i slutningen af 2016.

Kontakter og ekspertise til udvikling
Det hele startede med en statslig vejledning, som stillede krav til måling af temperaturer når man uddanner brandmænd på brandskolerne.

- Problemet var imidlertid, at der ikke fandtes udstyr, der kunne måle temperaturen under de betingelser. Vores kunder spurgte os, om vi kunne udvikle en sådan løsning, og det gjorde vi. Måleudstyret er indkapslet i en metalkasser placeret i de rum, der bruges til øvelserne, og data sendes til brandlederen via kabler, forklarer Jesper Løvbo og tilføjer, at kunderne var glade for det nye udstyr, men efterspurgte en række nye features.

Da der ikke fandtes noget på markedet, der levede op til kundernes ønsker til trådløs temperatur monitorering, måtte GearTeam selv udvikle udstyret fra bunden. Til projektet fik man kontakt og hjælp fra InnovationsAgenterne.

- GearTeam præsenterede den løsning, de havde udviklet til brandskolerne, og derefter gennemgik vi deres ønsker til en videreudvikling. Min tilbagemelding til dem gik hovedsageligt på, at de havde brug for ekspertise på det trådløse område, bl.a. antenneteknologi. I fællesskab skrev vi derfor en ansøgning om et Videnkupon-projekt, der gav dem mulighed for at få bistand fra en ekspert i trådløse kommunikationsløsninger hos Delta, siger InnovationsAgent Kaj Ormstrup Jensen.

Dansk aftale faldt til jorden
Ifølge Jesper Løvbo dog stadig et stykke vej til et færdigt produkt. Oprindelig havde GearTeam planer om at få et dansk udviklingshus til at bygge et ”proof of concept” af det nye produkt. Men den plan gik i vasken. Jesper Løvbo kunne ikke finde et udviklingshus, der kunne løfte opgaven ud fra hans ønsker.

Derfor etablerer GearTeam nu et samarbejde med en udenlandsk partner, og en prototype ventes at være klar i løbet af et års tid. Derefter vil der gå cirka seks måneder inden produktet er klar til salg. På det tidspunkt vil holdlederen endelig kunne se, hvilke temperaturbelastning hans brandfolk bliver udsat for under indsats.

Vil have egen produktion
For GearTeam er projektet et skridt i en ny retning:

- Vi er en handelsvirksomhed, der sælger produkter udviklet i bl.a. Sverige og Tyskland. Men vi har længe haft en ambition om selv at udvikle og producere produkter. Det er vi på vej til nu, og her har InnovationsAgenterne hjulpet os med en specialviden, som vi som generalister ikke havde. Den viden har været afgørende for at realisere ideen, og desuden har vi som lille virksomhed den fordel, at vi kan reagere lynhurtigt på kundernes ønsker, siger Jesper Løvbo.
Kommenter artiklen
Job i fokus
Gå til joboversigten
Udvalgte artikler

Nyhedsbreve

Send til en kollega

0.079