23948sdkhjf

Viewcare kan vokse med gravide maver

Store perspektiver i ind- og udland i ny teknologi til overvågning af gravide og fødsler.
Firmaet Viewcare har afsluttet den første runde afprøvninger af en ny teknologi, CentaFlow, som måler et fosters tilstand i den gravides mave. Teknologien er netop vist frem for offentligheden for første gang.

Udstyret, der benyttes i dag, er udviklet for flere årtier siden. Nok er det raffineret siden, men der har manglet et innovativt gennembrud med en ny metode. Den kan altså være kommet nu.

Det nyudviklede udstyr, som er en ikke-invasiv teknologi, måler med lydsensorer på maven blodtilførslen fra moderkage til foster. Data fra det nye udstyr kan med langt større nøjagtighed end eksisterende udstyr fortælle, om fosteret har det godt, og om det får ilt nok under både graviditet og fødsel.

- Sensorerne opfanger lyden som så optages og analyseres af software-algoritmer, der kan henføre det til specifik biologisk aktivitet, og omsætte det hele til meningsfyldte informationer for sygehuspersonalet, forklarer Morten Kold Mikkelsen, forsknings- og innovationsdirektør ved Viewcare, til Electronic Supply, og uddyber:

- Traditionelt har man kunnet lytte sig til
Fakta: CentaFlow
Bag CentaFlow står jordemoder og ph.d.-studerende Diana Riknagel fra Regionshospitalet Viborg sammen med forskere fra Aalborg Universitet og telesundhedsfirmaet Viewcare.

Viewcares teknologi består af mikrofoner og andre sensorer samt en software-algoritme, der analyserer og videreformidler lydene.

Viewcare konstruerer selv hardwaren med sensorer og elektronik, ligesom de også selv udvikler metoden til påklæbning af sensorerne på den gravides hud, så lyden kan komme ud og optages uden støj. Derudover har Viewcare også udviklet de tilhørende software-algoritmer.

Teknik og udstyr er blevet udviklet og testet i samarbejde med Fødeafsnittet på Regionshospitalet Viborg.
bestemte lyde og mønstre for at identificere problemer. Vi går altså ”back to basics” og lytter. Men vi gør det bare bedre og tager det et stort skridt videre ved at lade algoritmer identificere lydene. Det giver langt finere detaljer og typer af lydmønstre.

Internationale perspektiver
Efter at have konstrueret apparatet og bevist, at det fungerer, er Viewcare nu i gang med at forberede de lovpligtige kliniske tests af løsningen. Når godkendelserne kommer i hus er der særdeles store perspektiver.

- Når vi som privat firma er gået ind i det her, er det på grund af det enorme potentiale ikke kun i Danmark, men i hele verden. Og så åbner det mulighed for telemedicinske løsninger, hvor for eksempel gravide kan monitoreres, uden at skulle ind på hospitalet, hvis de har udstyret hjemme, siger Morten Kold Mikkelsen.

Han vurderer, at det tager to til tre år at få godkendelserne i hus i Danmark. Og da de danske tests gælder i hele EU åbner der sig pludseligt et meget stort marked. Men potentialet er større endnu.

- Vi har også amerikanske samarbejdspartnere, der kan gennemføre samme proces i USA. Kravene til dokumentation er lidt forskellige, men vi regner med at være på markedet derovre samtidig, siger Morten Kold Mikkelsen.
Kommenter artiklen
Job i fokus
Gå til joboversigten
Udvalgte artikler

Nyhedsbreve

Send til en kollega

0.094