Succes med robotter i samlesæt
På blot tre måneder er nordjysk balance-robot blevet en sællert til både universiteter og hobbyfolk.
Det er den 21-årige Thomas Kølbæk Jespersen, der på denne måde kombinerer sit studie på Elektronik & It på Aalborg Universitet med at drive egen virksomhed.
Thomas Kølbæk Jespersen og hans kammerat Kristian Lauszus, der i dag studerer på DTU, fik idéen til robotterne, da de gik på HTX i Holstebro.
Deres robotter udmærker sig ved selv at kunne holde balancen via indbygget gyroskop og accelerometer efter samme princip som de populære tohjulede Segway-køretøjer.
Interesse fra omverdenen fik de to unge studerende til at se et markedspotentiale i at samle alle nødvendige robotdele til et byggesæt. I december sidste år stiftede de firmaet Balanduino ApS, og robotterne produceres nu på en fabrik i Kina.
For alvor ved at komme gang i salget
- Vi har både solgt til private og virksomheder, blandt andet nogle interessante teknologivirksomheder som Asus, LG og andre større elektronikproducenter. Jeg tog kontakt til en af dem for at spørge, hvad de skulle bruge robotten til, og de forklarede, at deres udviklingsafdeling arbejdede på en balancerende robot i fuld størrelse, og så kunne de bruge vores mindre og billige model til at opnå bedre kendskab til den balancerende teknologi, fortæller Thomas Kølbæk Jespersen, der håber på en omsætning på mellem en halv og en hel million kroner i Balanduinos første år.
Store ordrer
De hidtil største ordrer er kommet fra det tekniske universitet Chalmers i Göteborg, som har købt 120 robotter for 150.000 kroner, samt fra den tekniske uddannelsesinstitution Bildungszentrum BLV i Schweiz, der har aftaget 84 robotter. I begge tilfælde skal de bruges til undervisning.
- Nu hvor vi har fået hul igennem til universitets-markedet, håber vi, at det vil booste mulighederne for større ordrer. Forhåbentlig spredes budskabet om systemet internt mellem universiteterne og bringer mere med sig, siger han.
I dag stammer det meste af Balanduinos omsætning fra salg til private.