23948sdkhjf

Aalborg Universitet får supercomputer

Aalborg Universitet tager Danmarks største og mest kraftfulde computer nogensinde i brug. Supercomputeren med seks trilliarder beregninger i sekundet skal bruges til forskning på flere områder
Det er intet mindre end Danmarks største computer, der nu står klar til brug for forskerne på AAU. Den kraftfulde maskine, der får navnet Fyrkat, har en hukommelse, der svarer til ca. 1.200 pc'er. Først og fremmest bliver supercomputeren en gevinst for forskningsmiljøerne på AAU, fordi den kan håndtere problemer, der er så store, at de ikke kan holdes i en almindelig pc’s hukommelse.

Computeren, der er produceret og leveret af IBM Denmark, har samtidig CPU-kraft som næsten 700 computere og en regnekraft på mere end 6.200 gigaflops, hvilket vil sige, at den kan foretage flere end 6 trilliarder kommatalsberegninger i sekundet.

- Vi har fået en enorm ”computermuskel” til gavn for forskningen, og på denne måde kommer Aalborg Universitet helt i front inden for eScience, altså forskning der finder sted på store computerinstallationer, forklarer dekan Frede Blaabjerg fra De Ingeniør-, Natur og Sundhedsvidenskabelige Fakulteter.

Flere forskningsgrupper på AAU vil fremover kunne gennemføre forskning, de ikke tidligere har haft mulighed for, eftersom mange typer videnskab ikke længere bedrives i laboratorier, men på computere, hvor der foretages omfattende beregninger, skabes simuleringer og lignende. Allerede nu ligger en lang række store projekter klar, hvor supercomputeren skal hjælpe, blandt andet med beregninger af hvordan antenner påvirker mennesker og bygninger, forskning i biobrændsel og forurening samt udvikling og test af kompositmaterialer til vindmøllevinger.

Kilde: Aalborg Universitet - http://www.aau.dk

Kommenter artiklen
Job i fokus
Gå til joboversigten
Udvalgte artikler

Nyhedsbreve

Send til en kollega

0.11