23948sdkhjf

Widex går ikke efter guldet

Ny teknisk løsning skal gøre elektriske kontakter til høreapparater billigere og mere stabile.
Widex vil løfte kvalitet og sænke prisen ved at erstatte den dyre guldbelægning i høreapparaters elektriske kontakter.

- Det er et vigtigt udviklings- og indsatsområde. Widex er dedikeret til at levere de bedste og mest robuste høreapparater på markedet og skal selvfølgelig have adgang til de bedste elektriske kontakter for at give kunderne den bedst mulige oplevelse, udtaler Rune Bøttzauw, Teknologikoordinator for Mechanics, Widex.

Målet med projektet er at udvikle en ny type
Kernen i projektet
De elektriske kontakter, som bruges i høreapparater, består oftest af et basismateriale (metal) belagt med nikkel og guld. Guldlaget giver høj ledningsevne, mens nikkellaget sikrer guldets vedhæftning.

De høje guldpriser betyder, at mange producenter reducerer tykkelsen af guldlaget i deres elektriske apparater for at mindske kostprisen. Det øger risikoen for at slide igennem guldlaget, hvilket resulterer i en dårligere elektrisk kontakt, risiko for korrosion, og, i sidste ende, nedsat funktionalitet.

Typisk vil man opleve midlertidige lydudfald, men mere alvorlige problemer, som hyppigere batteriskift, kan også forekomme.

Problemet er udtalt for højteknologiske elektroniske produkter, som høreapparater, der har en meget høj strømeffektivitet, og som anvendes ved brugerens øregang, hvor de bliver påvirket af sved, parfume, ørevoks o.l.
elektriske kontakter baseret på en kombination af tin/nikkel elektroplettering og tyndfilmsbelægning ved vakuumdeponering (Physical Vapour Deposition, PVD). Tin sikrer, at der ikke afgives nikkel, og sørger for, at hverken nikkelen eller det underliggende substrat korroderer. En hård og slidstærk PVD-belægning med gode elektriske ledningsegenskaber, f.eks. TiN eller ZrN, vil sikre en stabil elektrisk kontakt, der holder karakteristika i hele produktets levetid.

Implementerbar løsning om få år
Projektet bliver gennemført i samarbejde mellem Widex, overfladebehandlingsfirmaet Elplatek samt Teknologisk Institut og DTU Mekanik. Med et budget på 23 mio. kr., hvoraf Innovationsfonden investerer de 12 mio. kr., skal der inden for fire år være en teknisk løsning, som er direkte implementerbar.

- Som virksomhedspartner bidrager vi med produktionskapacitet, fremstiller prototyper og tester dem løbende samt specificere dem, så de lever op til de krav, vi har til vores apparater, forklarer Rune Bøttzauw til Electronic Supply og fortsætter:

- Det er målet at implementere løsningen indenfor de fire år projektet løber, men udviklingen af et fuldt opskaleret produktionsanlæg vil højst sandsynligt først ske efter projektets udløb.

Elplatek er som specialist i overfladebehandling af metaller teknisk underleverandør, og vil være ansvarlig for elektropletteringen af tin/nikkel-laget, mens Teknologisk Institut vil stå for belægningen af de hårde, slidstærke belægninger. For dem åbner projektet nye markeder, mens man hos Teknologisk Institut forventer spin-off anvendelser af det nye kontaktsystem i andre markedssegmenter.
Kommenter artiklen
Job i fokus
Gå til joboversigten
Udvalgte artikler

Nyhedsbreve

Send til en kollega

0.076