23948sdkhjf

Dansk beamlinje på næste generation synkrotron

Danmark får egen beamlinje på synkrotronen MAX IV i Lund. Anlægget til 110 mio. kr. er til gavn for danske virksomheder og forskere.
Det skriver ing.dk.

Danmax bliver navnet på den nye, dansk beamlinje, der bliver del af næste generation synkotronstrålingsanlægget MAX IV i svenske Lund. MAX IV bliver indviet i 2016, og Danmax er klar i 2019.

To målestationer
På den danske beamlinje bliver der to målestationer.

Den ene vil blive brugt til billeddannelse, og kan dermed hjælpe med udvikling af længere vindmøllevinger, da man her kan studere udmattelse i kompositmaterialer, som indgå i vindmøllevinger. På samme måde kan denne målestation benyttes i udviklingen af nye teknikker, som bruges i instrumenter til måling af urenheder i fødevarer.

Den anden målestationbliver til diffraktions-målinger. Her bliver det muligt f.eks. at studere kemiske processer ved opladning og afladning af batterier.

Fordel for erhvervslivet
Adgang til og nytte af anlæg inden for røntgenstråling og neutronstråling i rundt om i Europa er begrænset for erhvervslivet. Det kan Danmax være med til at rette på.

- Det tager mindst fire måneder at finde
MAX IV
MAX IV i Lund vil blive den næste generation synkotronstrålingsanlæg i Sverige. Den vil erstatte det eksisterende laboratorium bestående af MAX I, II og III lagerringe, som lukkes i 2015. Hovedkilden på MAX IV er to lagerringe (1,5 GeV og 3 GeV), som skal producere blød og hård røntgenstråling. MAX IV-laboratoriet arbejder med acceleratorfysik, kernefysik og mange forskningsfelter baseret på anvendelse af synkrotronstråling (kemi, biologi, materialeforskning, geologi og medicin).

MAX IV-laboratoriet ligger i umiddelbar nærhed af ESS-siten og der tænkes at være en vis synergi i den placering, idet prøver let kan testes i både MAX IV og ESS.
tid på et europæisk anlæg. Her kan en dansk beamlinje få stor betydning. Det vil gøre det lettere at imødekomme behov for hurtig adgang til virksomheder, som har et akut ‘brandslukningsproblem, siger forskningsingeniør Carsten Gundlach, tilknyttet Imaging Portalen ved DTU, til ing.dk.

Pris: 110 millioner
Danmax-beamlinjen koster 110 mio. kr.

80 mio. kr. finansieres af Uddannelses- og Forskningsministeriet, danske universiteter og nogle af de danske regioner, mens 25 mio. kr. kommer fra MAX IV.

Når Danmax i 2019 bliver sat i drift, vil fire-fem personer fra danske universiteter bemande beamlinjen. Hermed kan virksomheder og forskere få mest muligt ud af Danmax.

Original artikel: http://ing.dk/artikel/danmark-faar-sin-e...
Kommenter artiklen
Job i fokus
Gå til joboversigten
Udvalgte artikler

Nyhedsbreve

Send til en kollega

0.078