23948sdkhjf

Storleverance fra Danish Aerospace Company til rumstation

Tirsdag den 12. august ankom det europæiske ATV-5 transportfartøj til Den Internationale Rumstation med forsyninger og udstyr til rumstationens seks beboere. Blandt udstyret i ATV-fartøjet er 75 kilo medicinsk udstyr fra danske Danish Aerospace Company (DAC).
Med den seneste opsendelse af ATV-5 er det blevet til mere end tre tons udstyr som Danish Aerospace Company (DAC) gennem årene har sendt ud i rummet - både til Den Internationale Rumstation, russernes nu skrinlagte rumstation Mir, samtlige af NASAs rumfærger samt ESAs Spacelab.

Måleinstrumenter & gasflasker
Blandt de 75 kilo udstyr, der netop er ankommet til Den Internationale Rumstation, befinder sig et lungefysiologisk måleinstrument. Det skal bruges til at fortsætte undersøgelser af astronauternes kondition, når de opholder sig seks måneder i rummet af gangen. Endvidere vil det også blive brugt til undersøgelser af den menneskelige fysiologi, hvilket giver os ny viden om menneskekroppen, som kan bruges i sygdomsbehandlingen på jorden.

Om bord på ATV-5 fartøjet med navnet Georges Lemaître, findes også syv specialbyggede gasflasker fra Danish Aerospace Company. Flaskerne er baseret på AGA-Lindes kommercielle Ecocyl letvægtsspecialgasflaske. Flaskerne fra AGA er modificerede af DAC til brug i rummet med en speciel indpakning og de ekstra sikkerhedsfeatures som kræves for at flyve dem ud i rummet. Gasflaskerne skal benyttes sammen med yderligere udstyr fra DAC, som sendes op senere, til et videnskabeligt ESA-forsøg i rumstationens luftssluse i starten af 2015. Forsøget har til formål at finde de bedste atmosfæreforhold til kommende baser på Månen og Mars, samt give et større indblik i lungernes funktion.

ESAs Facility Support Center
Danish Aerospace Company er udpeget til at være ESAs Facility Support Center. Det betyder at firmaet konstant er online med måleudstyret og overvåger en lang række medicinske forsøg fra jorden, mens de foregår. Det sker fra kontrolrummet Mission Control Odense, hvorfra de ansatte modtager live-billeder og via live-forbindelse kommunikerer med eksempelvis NASA og astronauterne på Den International Rumstation, hvor træningsprogrammet og de videnskabelige forsøg følges nøje.
Kommenter artiklen
Job i fokus
Gå til joboversigten
Udvalgte artikler

Nyhedsbreve

Send til en kollega

0.093