23948sdkhjf

Terma bag rendez-vouz i rummet

Terma har denne sommer leveret avancerede strømforsyninger til fremtidige europæiske satellit-missioner, og når satellitten Rosetta - efter 10 års rumvandring - møder kometen 67P/Churyumov-Gerasimenko er det med en strømforsyning fra Terma ombord.
Efter en rejse på næsten 6,4 milliarder kilometer, en rejse, der har varet mere end 10 år, har den europæiske satellit Rosetta sit mål i sigte. Onsdag den 6. august 2014 vil satellitten mødes med kometen 67P/Churyumov-Gerasimenko. Terma leverede for 12 år siden strømforsyningen til Rosetta og denne sommer har man modtaget yderligere ordrer på strømforsyninger til lignende rum-missioner.

Strømforsyninger fra Terma
I løbet af sommeren 2014 har Terma leveret to avancerede strømforsyninger til fremtidige europæiske satellit-missioner. Det drejer sig om BepiColumbo med kursen sat mod Merkur og ExoMars, hvis destination er Mars. Begge ekspeditioner er sat til 2016.

Terma har for nyligt skrevet kontrakt med DLR - Deutsches Zentrum für Air und Raumfart - om levering af en strømforsyning magen til Rosettas til en tysk satellitmission.

Rosettas strømforsyning (PCU’en), der har 12 år på bagen, har en størrelse som en skoæske, vejer 8 kg og er baseret på det unikke Maximum Power Point Tracking-teknologi (MPPT) med solceller og tre batterier for at sikre strømforsyningen til satelittens instrumenter.

Rosetta sender ny viden til jorden
Siden Rosetta den 20. januar 2014 blev vækket efter 2,5 års dvale, har den støt og roligt nærmet sig sit mål. En række kritiske manøvrer er gennemført for at sikre at satellittens hastighed følger kometens hastighed.

Satellitten har taget en række detaljerede billeder af kometen som afslører, at kometen har en anden form en ventet. Samtidig er kometens overfladetemperatur sat til minus 70 grader celsius, hvilket er 20-30 grader varmere, end man ville forvente af en komet, der befinder sig 555 mio. kilometer fra solen. Så allerede inden det historiske rendez-vous har man opfanget ny viden.

Ombord på Rosetta er landingssystemet Philae, som i november i år lander på kometten for at tage prøver af overfalden, analysere resultatet og sende det tilbage til jorden via Rosetta.
Kommenter artiklen
Job i fokus
Gå til joboversigten
Udvalgte artikler

Nyhedsbreve

Send til en kollega

0.078