23948sdkhjf

Satellitteknologi fra Aalborg er med på tysk rummission

En tysk satellit med komponenter fra Aalborg Universitet blev mandag sendt ud i rummet med løfteraket fra Indien
Teknologi fra Aalborg Universitets satellitprogram for studerende skal hjælpe en tysk satellit med at overvåge søfarten ved at lytte efter signaler fra sendeudstyr på skibene.

- Tyskerne har fået en kopi af den modtager, vi bruger i vores AAUSAT3-satellit, som overvåger skibstrafikken i det arktiske område for Søfartsstyrelsen. De har fulgt vores projekt og været så imponerede over vores resultater, at de gerne ville bruge samme grundlæggende løsning, fortæller lektor Jesper Abildgaard Larsen fra AAU Space Center.

Den tyske satellit AISAT-1 er bygget af DLR Institut for Rumfartssystemer i Bremen, og deres kontrolcenter bekræftede mandag morgen, at satellitten er kommet godt i kredsløb efter affyringen fra Indien.

Løsningen fra Aalborg er særlig effektiv
- Så nu venter vi alle spændt på at høre mere fra den. Ikke mindst på at der kommer data fra den softwarebaserede modtager ombord, som opfanger signaler fra skibes AIS-sendere, og som er udviklet af studerende her fra vores Institut for Elektroniske Systemer, siger Jesper Abildgaard Larsen.

AIS-sendere er lovpligtige på alle større skibe, og de findes også på mange mindre fartøjer. Radiosignalerne fra boksene ombord på skibene kan opfanges af satellitter i rummet, og løsningen fra AAU benytter en særlig fleksibel og effektiv radiomodtager til at opfange og skelne signalerne fra hinanden.

Det er den, tyskerne har ønsket at gøre brug af i deres projekt, som især fokuserer på AIS-signaler fra tætbesejlede områder som Nordsøen og travle havneanløb ved større byer.

Større satellit og større antenne
Aalborg Universitets egne studentersatellitter er kubeformede små tingester på blot 10x10x10 centimeter med integreret antenne og en vægt på under et kilo. Det holder udgifterne til opsendelse nede, men samtidig giver det en række nødvendige begrænsninger. Den tyske satellit er langt større med en vægt på 14 kilo, og den adskiller sig især ved at have en antenne, som er hele fire meter lang.

- Formålet er at give endnu bedre modtagelse af AIS-signalerne, når der er mange af dem. Så det bliver spændende at følge, hvordan det fungerer sammen med vores modtagerudstyr, siger Jesper Abildgaard Larsen
Kommenter artiklen
Job i fokus
Gå til joboversigten
Udvalgte artikler

Nyhedsbreve

Send til en kollega

0.11