23948sdkhjf

Lille strømforsyning til led-lys på vej mod kommercialisering

En lille og effektiv strømforsyning til brug i moderne LED-lys afprøves netop nu hos en række producenter af LED-lys. Strømforsyningen skiller sig størrelses-, materiale- og frekvensmæssigt ud.
DTU-forsker og p.hd-studerende Mickey Madsen har udviklet en strømforsyning til LED-lys, der størrelses- og materialemæssigt er reduceret 80 procent og dermed også i pris. Nu er produktet klar til kommercialisering, skriver Ingeniøren.

Mickey Madsens løsning
I forbindelse med en øgning af switch-frekvensen fra normalt 100-200 kHz til 30-60 Mhz risikerer man at brænde halvlederne af, på grund af en masse energi i halvledernes små paracit-kapaciteter. Det problem har Mickey Madsen fundet løsningen på:

- Ved at anvende kredsløbs-topologier, der normalt bruges til radiokommunikation, er det muligt næsten at eliminere switch-tabene. Foruden nogle detaljerede formler, der giver et indledende design, har det krævet en række opfindelser samt meget knowhow at opnå høj effektivitet ved disse frekvenser. Med så høj switch-frekvens skal switchen tændes og slukkes med nanosekunders præcision, fortæller Mickey Madsen.

At det nu er muligt at øge frekvensen betyder at en væsentlig del af de traditionelle komponenter kan ændres. Spolerne kan fremstilles uden kernemateriale og dermed undgår man brug af sjældne jordarter – desuden kan elektrolytiske kapacitorer udskiftes med keramiske, og dermed slipper man for at elektrolytten i kapacitorerne tørrer ud, hvilket er med til at øge LED-pærernes levetid.

Klar til kommercielt spinout
I øjeblikket arbejder Mickey Madsen - sideløbende med sin teknologiske forskning - på et kommercielt spinout af de små strømforsyninger, som han har givet navnet Nordic Power Converters. De testes netop nu hos førende producenter af LED-lys.

Forventningen er nemlig ikke at han selv skal stå for produktionen af strømforsyningen. Pt. ser det ud til at den vil blive produceret af andre på licens.

Samtidig har Mickey Madsen udvidet sit team til fire forskere og allieret sig med den erfarne virksomhedsudvikler Regnar Paaske. Sammen har de to hentet positiv interesse og feedback fra investorer i Silicon Valley og Seattle samt en række danske investorer og de forventer at køre første investeringsrunde til efteråret. Indtil da kører projektet på støtte fra Højteknologifonden, Grundfos og et EU-projekt under Copenhagen Cleantech Cluster.


Kommenter artiklen
Job i fokus
Gå til joboversigten
Udvalgte artikler

Nyhedsbreve

Send til en kollega

0.078