Professor: Modkøbsaftaler er skadelige
De højt besungne modkøbsaftaler er i bedste fald ligegyldige, men som udgangspunkt forekommer de direkte skadelige, lyder kritikken.
Men sådan bør det slet ikke være, lyder det fra Christian Bjørnskov, der er professor ved Aarhus Universitet. I en kronik i Børsen slår han til lyd for, at det politiske fokus på modkøbsaftaler som en hjælp til dansk erhvervsliv er helt forfejlet.
- I bedste fald er modkøb ligegyldigt, men som udgangspunkt er de direkte skadelige. Problemet er blot, at skaderne er mindre synlige end de politisk tilsyneladende gevinster, konkluderer professoren.
Danmark bliver mindre produktiv
Christian Bjørnskov sår tvivl om, hvorvidt modkøbsaftalerne overhovedet er lovlige i forhold til EU’s egne regler, og så punkterer han forestillingen om, at modkøb fra udenlandske virksomheder skulle skabe arbejdspladser i Danmark.
- I forbindelse med modkøbsaftaler er det, politikere og andre ikke ser, nemlig de job der ikke skabes i andre dele af samfundet pga. modkøbene, og værdien af den teknologi, der alligevel ville have været overført. De avancerede job kræver særligt uddannet arbejdskraft, da man indlysende nok ikke kan ansætte folk fra gaden til at producere de værdifulde komponenter til flyene. Den type arbejdskraft er sjældent arbejdsløs, ikke engang i en europæisk gældskrise. Det er derfor simpel logik, at den må tages fra andre arbejdspladser, konstaterer Christian Bjørnskov med en tilføjelse om, at det kun vil gøre Danmark mindre produktivt, hvis arbejdspladserne blot flyttes.
Ifølge Forsvarskommandoen er det besluttet, at et politisk typevalg af de ny kampfly senest skal ske med udgangen af denne forsvarsforligsperiode, hvilket vil sige, at beslutningen tages i løbet af 2014.