23948sdkhjf

Supercomputer åbner for offentlig brug

DTU er hjemsted for supercomputeren, der skal sikre, at offentlige institutioner og private virksomheders data ikke havner i de forkerte hænder

Vores kritiske infrastruktur skal sikres bedre, end det er tilfældet for nuværende.

I dag bliver en stor del af den digitale infrastruktur fra private virksomheder og offentlige institutioner lagt i hænderne på tech-giganter som Facebook, Microsoft og Google, men det skal der fremover laves om på, skriver Danmarks Tekniske Universitet i en pressemeddelelse.

Her lyder det, at DTU nu åbner op for bredere brug af universitets supercomputer, Computerome.

- Det er afgørende, at vi kan fremme innovation uden at gå på kompromis med datasikkerhed, og derfor stiller vi infrastruktur som Computerome til rådighed. Det passer ind i vores mission om at være til gavn for samfundet og understøtter både vores forskningsmiljøer og bidrager til samfundets sikkerhed og udvikling, udtaler universitetsdirektør Claus Nielsen.

Computerome er en af Danmarks mest avancerede supercomputere, og med sine 50 petabyte lagerkapacitet er der plads til at huse alle Danmarks offentlige data. Hidtil har Computerome været målrettet universitetsmiljøer og sundhedsforskning med mange personfølsomme data, men nu kan alt fra offentlige institutioner til private virksomheder benytte supercomputerens kraftige regnekraft til eksempelvis AI-modeller samt en lang række andre formål.

Sikrer uafhængighed

Det giver således god mening at samle dataene her, for ellers giver vi køb på vores uafhængighed, mener direktør for Computerome, Peter Løngreen.

- De store tech-virksomheder bruger brugernes data til at optimere deres forretning. Deres forretningsmodel bygger som regel på at høste og udnytte ens data uden gennemsigtighed eller samtykke. Derudover er det svært at sikre, at man overholder GDPR-reglerne, så man trygt kan have persondata liggende hos de pågældende virksomheder, siger Peter Løngreen.

Computeren lever op til EU's krav for databeskyttelse og GDPR-compliance, lyder det i pressemeddelelsen.

Computerome er etableret i 2014, oprindeligt som Danmarks nationale Life Science Supercomputing Centre i samarbejde med Københavns Universitet, men DTU har nu fuldt ejerskab over Computerome.

Supercomputeren er beliggende på DTU's Risø-campus.

Kommenter artiklen
Job i fokus
Gå til joboversigten
Udvalgte artikler

Nyhedsbreve

Send til en kollega

0.062