Iskold trods Trump-trusler: - Vi laver noget, de ikke selv kan lave
Det var en glædens dag, da Space Inventor mandag officielt slog dørene op til en splinterny satellitfabrik, der skal kunne bære en mangedobling af den nuværende produktion.
Men en anden stor begivenhed mandag fandt sted på den anden side af Atlanten, hvor Donald Trump nok en gang er udnævnt som præsident i USA.
- Jeg er ikke så nervøs for Trumps barrierer, siger Karl Kaas, CEO og stifter i Space Inventor, om toldtruslen fra den nyindsatte præsident.
For det er gået de færrestes næse forbi, at manden i det ovale kontor er på jagt efter nyt territorium - Grønland. Det har fået Trump til at tale med store bogstaver overfor statsminister Mette Frederiksen, og han har blandt andet truet med at indføre told på danske produkter, hvis man ikke vil afstå kongerigets nordligste areal til Guds eget land.
Det er de barrierer, som Karl Kaas ikke umiddelbart er nervøs for, selvom han netop har etableret en satellitfabrik og Space Inventor har hele sin produktion af mikrosatellitter i Aalborg.
Når de køber noget fra os, så er det noget, de skal bruge. Vi laver noget, de ikke selv kan lave Karl Kaas, CEO og stifter, Space Inventor
Han fortæller, at han og Space Inventor forventer at åbne et amerikansk datterselskab i Colorado senere på året. Dette vil dog hovedsageligt blive bemandet af forretningsudviklere og ingeniører, men "produktion er et noget større skridt", hvorfor den umiddelbart vil forblive i det nordjyske.
Dermed kan eventuelle toldmure blive aktuelle for Karl Kaas og co., men først og fremmest tyder det på, at sådanne barrierer ikke kan etableres udelukkende for danske produkter.
Noget de mangler selv
Desuden føler Karl Kaas sig sikker på, at han - i tilfælde af at Space Inventor alligevel skulle rammes af forhøjet told - ikke kommer til at tabe sin forretning.
- For når de (USA, red.) køber noget fra os, så er det noget, de skal bruge. Vi laver noget, de ikke selv kan lave, siger Karl Kaas om blandt andet de overvågningssatellitter, som Space Inventor producerer.
Hos Dansk Industri har man ligeledes holdt godt øje med præsidentens 'America First'-proklamation. Her mener administrerende direktør Lars Sandahl Sørensen, at man skal tage meldingerne alvorligt. Men han mener ligesom Karl Kaas, at amerikanerne også har brug for danske og europæiske varer.
- Vi skal ikke drage forhastede konklusioner, og ingen er tjent med en handelskrig – hverken Europa eller USA. Europa har brug for USA, ligesom USA har brug for Europa, og vi har en fælles interesse i at udvikle vores samarbejde. Det er også en forretningsmand, som er vant til at forhandle, der taler, så lad os se, hvor det lander, udtaler Lars Sandahl Sørensen i en pressemeddelelse fra Dansk Industri.
Forsvar og kommercielt
Space Inventors påbegyndte opførelsen af den nye fabrik sidst i 2023. De første medarbejdere begyndte at flytte ind i maj i fjor, og nu er den i fuld drift. Indvielsen blev mandag 20. januar markeret med snorklipning af Prins Joachim og forsknings- og uddannelsesminister Christina Egelund.
CEO og stifter Karl Kaas etablerede Space Inventor i 2015, efter han var trådt ud af ligeledes aalborgensiske Gomspace, som han også er medstifter af. Efter flere års vækst råder Space Inventor nu over 80 ansatte fordelt på de 3500 kvadratmeter, men man forventer at runde 125 inden årets udgang.
Virksomheden omsatte for 80 millioner kroner i 2024 og forventer at fordoble tallet i år.
Space Inventor specialiserer sig i mikrosatellitter fra 10 og op til 200 kg, og særligt de største er først blevet mulige at producere efter flytningen til den nye fabrik.
Kunderne ligger både inden for det kommercielle område med geostationære satellitter til blandt andet 5G-kommunikation. Desuden leverer de til rum-forskningsprojekter inden for blandt andet planetarisk udforskning.
Desuden er forretningsområdet inden for forsvar voksende. Her leverer Space Inventor blandt andet deres Bifrost-satellit, som kan bruges til at overvåge store land- og havarealer.
Karl Kaas ejer fortsat majoriteten af Space Inventor.