Milliarddrømme i Aalborg: Åbner satellitfabrik på 4400 kvadratmeter
Mandag eftermiddag blev der skrevet historie.
For her blev snoren klippet til Space Inventors nye satellitfabrik i det østlige Aalborg, der med virksomhedens egne ord er den mest avancerede i Nordeuropa.
- Det her er kulminationen på de første 10 år. De her rammer giver os mulighed for at producere satellitter til op til en milliard om året. Inde i byen var det en tyvendedel. Det er et helt andet flow, vi kan få igennem her, siger Karl Kaas, efter han har klippet snoren sammen med forsvarsindustriattaché Prins Joachim og uddannelses- og forskningsminister Christina Egelund.
Space Inventor producerer satellitter fra 10-200 kg, der bruges til både kommercielle og forsvarsmæssige formål. Virksomheden har oplevet stor medarbejdertilvækst de seneste år og har i dag godt 80 ansatte, men inden længe forventes tallet at ligge på 125.
Med den nye fabrik råder Space Inventor over samlet 4400 kvadratmeter over tre etager. De første ansatte begyndte at flytte ind i maj i fjor, men den samlede flytning af produktionen har taget noget tid grundet produktionsudstyrets kompleksitet.
- Det er også et industrialiserings-skridt udover bare at få flere kvadratmeter. Det er først nu, vi kan bygge større satellitter. Da vi boede inde i byen kunne vi slet ikke have de her elektronikmontagemaskiner og CNC-maskiner, som vi har her, siger Karl Kaas, siger han med henvisning til de gamle lokaler ved Aalborg Havn.
Har en selvforstærkende effekt
I kraft af sin position som forsvarsindustriattaché har Prins Joachim gennem flere år fulgt med i Space Inventors rejse.
- Jeg besøgte Karl Kaas og Space Inventor for to år siden, da de lå på havnen. Den udvikling og vækst, som den her fabrik er udtryk for, er en jubelhistorie. For det her kommer ikke af ingenting. Det kommer af forskningsverdenen, som kan noget. Man er ikke i space-verdenen, hvis man ikke kan noget, ellers bliver man arbejdsløs, siger Prins Joachim.
Han vurderer, at en fabrik som denne hos Space Inventor kan være med til at udvikle den danske og aalborgensiske rum-industri yderligere.
- Alt, der er en del af forsvarsindustrien, har en selvforstærkende effekt. Det hænger sammen på en eller anden måde. Der er meget forsvarsindustri i det nordjyske, og det er ikke uden grund. Er der en, så bliver der to, og så bliver der pludselig mange, siger han med henvisning til at to andre satellitproducenter, Sternula og Gomspace, også har hjemme i Aalborg.
- Set fra min stol og fra mit job er det absolut prisværdigt, og det er efterspurgte produkter, der leveres.
Vil ramme en milliard
Space Inventor er i dag fortsat majoritetsejet af Karl Kaas, der stiftede virksomheden i 2015. Han er også en af stifterne af den første store nordjyske rum-succes, Gomspace, som han efter en årrække trådte ud af og startede Space Inventor på egen hånd.
Virksomheden er gået fra at være et enmandsforetagende i Karl Kaas' private hjem til nu at kunne offentliggøre en 2024-omsætning på 80 millioner kroner inden længe.
Det er fortsat planen at kunne omsætte for en milliard inden for en kort årrække, og Karl Kaas lægger desuden op til, at det inden for en relativt kort årrække kan blive nødvendigt at udvide den nye fabrik yderligere. Udviklingen består både i vækst hos kommercielle kunder men især på forsvarsmarkedet, hvor Space Inventor blandt andet specialiserer sig i satellitter til overvågning af store områder.
De nye faciliteter består af store R&D-faciliteter kombineret med en fabrik med test, fræsning og montage og har hjemme i lokaler, der tidligere har huset Intel.
Virksomheden har desuden en afdeling i København og barsler med at åbne filialer i Belgien, Frankrig og USA.