Danske virksomheder vil redde elektronik fra skrotbunken
En gruppe danske virksomheder og videnspartnere har gennem de seneste to år arbejdet på at øge elektronikbranchens fokus på bæredygtighed og cirkulær økonomi. Partnerskabet CirkEL har udviklet en række konkrete løsninger, der skal gøre det lettere at istandsætte, genbruge og genanvende brugt elektronik.
Initiativet kommer på et kritisk tidspunkt, hvor hver dansker genererer 22,4 kg elektronikaffald årligt - tre gange mere end det globale gennemsnit. Med kommende EU-lovgivning, der vil stille krav om øget holdbarhed og reparationsmuligheder, er branchen under pres for at omstille sig.
Det oplyser Teknologisk Institut i en pressemeddelelse.
- Generelt set lider forbrugerelektronik under, at det ikke er designet til at kunne blive repareret. Det forkorter produkternes levetid og bidrager dermed til de stigende mængder elektronikaffald. Men i de kommende år vil producenterne blive mødt af stigende krav om øget holdbarhed, genanvendelighed og reparationsmuligheder, så markedet vil favorisere dem, der nu er i gang med at omstille sig, udtaler projektleder Aisha Rafique fra Teknologisk Institut.
- Med CirkEL har vi fået et vigtigt rum for udveksling af viden og idéer på tværs af elektronikprodukternes værdikæde. Det har samlet set givet os et stort vidensløft og bedre beslutningsgrundlag men også affødt nye samarbejder og løsninger, udtaler Kenneth Kaasgaard, head of circular solutions fra Ragn-Sells Danmark, som arbejder med håndtering af kasseret elektronik med henblik på genbrug og genanvendelse.
Renser uden at ødelægge elektronik
Blandt de innovative løsninger, der er blevet udviklet i CirkEL-partnerskabet, er en renseproces for in-ear høretelefoner, udviklet af Techsave i samarbejde med Bang & Olufsen, som kan rense høretelefonerne uden at beskadige elektronikken.
- In-ear høretelefoner ved brug kan over tid lukke til og skade lydkvaliteten, og der er i dag begrænset reparationsmuligheder på disse produkter. Derfor ønsker vi at kunne tilbyde et alternativ, der er mere bæredygtigt end at kassere produkterne, udtaler Jonas Tedde, grundlægger af Techsave.
Derudover deltager Nilfisk, der har arbejdet på reparationskits til støvsugere, mens andre partnere har fokuseret på genanvendelse af kritiske metaller og jordarter fra elektronikaffald.
Partnerskabet inkluderer desuden aktører som Schneider Electric og KK Wind Solutions samt genanvendelsesvirksomheder og teknologipartnere. Deres fælles mål er at adressere den voksende udfordring med elektronikaffald og imødekomme kommende EU-direktiver, der sigter mod at reducere affaldsmængden og forbedre produkters holdbarhed.
Resultaterne fra CirkEL-projektet bliver præsenteret på en konference om cirkulær elektronik 15. januar 2025 på Teknologisk Institut i Aarhus.