23948sdkhjf

Statsstøtte eller kinesisk afhængighed: Ekspert ser kun én vej frem for Vesten

Kina sidder på en stor del af råstofudvindingen til elektronikbranchen. DTU-forsker råber ikke vagt i gevær, men opfordrer Vesten til at tage forholdsregler

Kvartsminen i Spruce Pine blev ramt af orkanen Helene.

Orkanen kan være en påmindelse om, at forsyningskæderne i elektronikindustrien kan være sårbare.

For det er ikke kun kvartsproduktionen, der hovedsageligt er bundet op på én lokation. 

- Der er mange af de råstoffer, der bruges i elektronikindustrien, som går gennem Kina. Kina har på en måde styr på verdensmarkedet, siger direktør for DTU Nanolab, Jörg Hübner.

Om DTU Nanolab

  • DTU Nanolab er det nationale Center for Nanofabrikation og Karakterisering.
  •  Forsker i teknologi til fremstilling af chips og råder over faciliteter til chipproduktion, som mere end 20 virksomheder benytter til at udvikle og producere mikrochips i Danmark.

Kilde: Jörg Hübner

Jörg Hübner vil ikke male fanden på væggen og understreger, at Kina også har interesse i at blive ved med at servicere de vestlige markeder. Men det er værd at være opmærksom på.

- Hvis en mine eksempelvis oversvømmes, kan Kina godt finde på at sælge en passende mængde af det pågældende mineral eller råstof, så priserne lander på et højt niveau. Men de vil heller ikke sælge så lidt, at prisen bliver så høj, at andre lande begynder at etablere egne miner, for de vil gerne beholde en monopollignende markedsposition, siger Jörg Hübner.

Kina har underbudt

Jörg Hübner fortæller, at udvindingen af en stor del af de sjældne jordarter ikke altid kun har fundet sted i Kina.

- Gennem mange år har Kina startet med at åbne miner og raffinering. Så har de smidt stofferne på verdensmarkedet til priser, hvor andre konkurrenter ikke har kunnet være med, og så har andre måttet lukke deres miner og raffineringsindustri.

Ifølge Jörg Hübner har Kina en strategi i forhold til råstofferne og er ikke bange for statsstøtte, og desuden kan de gøre råstofudvindingen i nogle tilfælde billigere end i Vesten, fordi de ikke nødvendigvis lever op til samme sikkerheds- og miljøkrav.

- Ved miner med sjældne jordarter er der en masse giftigt affald. De fleste mineraler, som er udvundet for at producere sjældne jordarter som f.eks. cerium, lathan, neodym, erbium og ytterbium, kan udgøre en potentiel store miljøbelastning, mest fordi de også indeholder thorium, som er radioaktiv. Det er Kina traditionelt lidt mindre forsigtig med at håndtere, og derfor kan de gøre det billigere, siger han.

Om sjældne jordarter

  • Sjældne jordarter dækker over 17 metaller med navne som cerium, lanthan og ytterbium.
  • Metallerne bliver brugt i produktionen af grønne teknologier som elbiler og vindmøller og bliver af mange anset som uundværlige for den grønne omstilling.
  • På nuværende tidspunkt raffineres knap 90 procent af de sjældne jordarter i Kina.

Kilde: International Energy Agency

Statslig støtte er nødvendig

Jörg Hübner understreger, at der er en del råstoffer på lagerhylderne rundt omkring, hvorfor et pludseligt stop i den kinesiske forsyning ikke vil være kritisk med det samme. Han mener dog, man skal gøre sig nogle forholdsregler.

Og man bør kunne udvinde flere råstoffer i Vesten.

- Man er nødt til at være delvis selvforsynende i Vesten. Vi kan ikke satse på Kina eller Rusland til at levere råstofferne, siger Jörg Hübner.

Både i USA og EU er der vedtaget store politiske støtteplaner til mikrochipindustrien. Men det dækker hovedsageligt over fabrikker til produktionen. Jörg Hübner mener, der også skal statsstøtte på banen i råstof-øjemed.

- Det er næsten umuligt at udligne alene ud fra markedskræfterne. USA og EU er nødt til at poste statslige midler i råstofforsyning. Vi kan ikke få 100 procent dækning, men det skal være nok til, at vi ikke står med håret i postkassen, hvis Kina lukker for forsyningen.

- Vi er nødt til det. Der er store forekomster af sjældne jordarter i Europa blandt andet i Norge. Sjældne jordarter er faktisk ikke sjældne. Nogle af dem, f.eks. cerium, lanthan og neodym, er mere almindelige end kobber, de er bare mere fordelt og derfor sværere at udvinde. Når vi udvinder og raffinerer sjældne jordmineraler i Vesten, skal vi overholde alle miljø- og sikkerhedsreglerne i minedriften. Det koster, men den pris er vi nødt til at betale for at være uafhængige af Kina og Rusland, siger Jörg Hübner.

Jörg Hübner nævner videre, at der er igangsat flere mineprojekter i både Europa og USA, men "statsstøtte og skepsis i lokalbefolkningen er næsten alle steder en udfordring".

Kommenter artiklen
Job i fokus
Gå til joboversigten
Udvalgte artikler

Nyhedsbreve

Send til en kollega

0.064