23948sdkhjf

Finsk medicinrobot åbner dansk selskab

Efter flere år med vækst i hjemlandet vil Axitare nu gøre det samme i Danmark

Den finske medico-virksomhed Axitare går ind på det danske marked.

Her har man oprettet et dansk datterselskab med henblik på at få udbredt sin medicinrobot-løsning til de danske kommuner.

Axitare står bag en medicindispenseringsrobot, som automatisk frigiver medicin til plejekrævende borgere i eget hjem og kan fyldes op med medicindoser for op til to uger ad gangen.

Tanken er dermed, at hjemmeplejen kan spare tid på at udlevere medicin, som i stedet kan bruges på øvrige plejeopgaver. Desuden kan man uden menneskelig indblanding sikre sig mod fejldosering.

I Danmark er der pt. ingen fastansatte i det nystartede Axitare Aps, men Helle Kriegbaum kommer til at stå i spidsen for udrulningen i en konsulentrolle som projektleder.

- Fordelen er, at man kan programmere robotten til at udlevere medicin på bestemte tidspunkter, og så går der en alarm hos plejepersonalet, hvis medicinen ikke bliver taget, siger Helle Kriegbaum og fortæller, at robotten ligeledes kan instruere borgeren i eksempelvis at huske på at indtage rigeligt med vand sammen med medicinen.

Hun fortæller dog, at løsningen ikke er tiltænkt til alle borgere. Nogle kan være for plejekrævende, og der giver det ikke mening.

- Det er klart, at hvis en borger har en meget alvorlig demenssygdom, så kan man komme der til, hvor det bliver for vanskeligt med medicinrobotten i praksis. Så kan man administrere medicinen som hidtil med SOSU-assistenter eller sygeplejersker, men idéen er at spare antallet af besøg generelt, siger Helle Kriegbaum.

Om robotten

  • Medicinrobotten kan rumme op til 48 doser ad gangen. Det tager en sygeplejerske eller social- og sundhedsassistent 15-20 minutter hver anden uge at fylde robotten med den nødvendige medicin.
  • Både piller, flydende medicin og medicin i pulverform kan benyttes i robotten, der samtidig kan påfyldes med en kombination af dosispakket medicin, medicinkure og medicin til periodevis udlevering.
  • Den ældre borger skal ikke trykke på knapper eller åbne medicinpakninger og dosispakket medicin. I stedet henvender robotten sig tydeligt til borgeren med navn, når medicinen er klar i koppen.
  • Der kan tilkobles fjernovervågning og alarm, hvis plejepersonalet er bekymret for, om den ældre får taget medicinen.

Kilde: Axitare

Sparer årsværk

I Finland har Axitares medicinrobot været i brug i regionen Keusote gennem længere tid, og her har man i skrivende stund 360 robotter ude. Det svarer til cirka hver tiende hjemmeboende med plejebehov. Her lyder overslaget, at man med løsningen sparer svarende til 19 fuldtidsstillinger årligt.

Helle Kriegbaum fortæller, at man lige nu er ved at indkøre Axitares medicinrobot i et pilotprojekt med en ikke-offentliggjort jysk kommune. På sigt er håbet, at det kan materialisere sig til en forretning med "rigtige" kunder.

- I Danmark kigger vi ligesom i Finland ind i en fremtid, hvor det er svært at besætte stillinger i hjemmeplejen, og hvor vi får en demografi med flere borgere over 80 år, så vi tror på, automatisering af medicinadministrationen vil give mening til det danske marked, lyder det fra Helle Kriegbaum.

Til den tid vil man etablere sig yderligere på det danske marked med egentligt fastansatte. Indtil da vil blandt andet softwaresupport varetages fra Finland, hvor man i forvejen supporterer de i alt godt 2000 nuværende brugere i Finland.

Har set stor vækst

Helle Kriegbaum anerkender, at der også i forvejen har været og er spillere på medicindoserings-markedet i Danmark, men hæfter sig ved, at de har haft det svært på markedet.

Blandt andet har teknologi-virksomheden Dose-System gennem flere år haft røde bundlinjetal og lukker forretningen ved udgangen af oktober.

Til sammenligning har Axitare de seneste års haft markant vækst og omsatte i fjor for 3,3 millioner euro (24,6 millioner kroner) med en bundlinje på 791.000 euro svarende til 5,9 millioner kroner. Året forinden lød de to tal på henholdsvis 1,9 millioner euro og 170.000 euro.

Axitare holder til i Helsinki og har i alt 16 ansatte fordelt på ledelse, produktion og administration.

I Danmark findes der i forvejen medicinrobotter som ligeledes finske Evondos, svenske MedimiSmart og danske Smila.

Kommenter artiklen
Job i fokus
Gå til joboversigten
Udvalgte artikler

Nyhedsbreve

Send til en kollega

0.062