23948sdkhjf

Rædselsår i Allerød: Taber mere end 40 millioner kroner på bundlinjen

Chemometec går tilbage over hele linjen

Efter en årrække med fremgang, lider celletællervirksomheden et ordentligt knæk. På tre af de mest væsentlige parametre går selskabet betydeligt tilbage.

Opskriften på rædselsåret fremgår af årsrapporten, der blev udgivet kort før midnat onsdag. 

Omsætning dykkede med otte procent, EBIDTA-marginen med 11 procentpoint til 46 procent og bundlinjen faldt med 42,4 mio. kr. til 136 mio. kr.

Chemometec vil ikke stille op til interview. Modsat seneste årsrapport har virksomheden heller ikke inviteret til et investorcall.

Men i en forberedt kommentar, udtaler den nye adm. direktør Martin Helbo Behrens:

- Markedsforholdene inden for Chemometecs forretningsområder har været udfordrende i det forløbne år, og det har påvirket salget af instrumenter og også vores indtjening.

Chemometec
Regnskabsår 2023/24 2022/23 2021/22
Valuta mio. DKK mio. DKK mio. DKK
Nettoomsætning 407 442 427
EBITDA 186 251 223
EBITDA-margin 46 % 57 % 52 %
Årets resultat 136 176 160
Egenkapital 565 533 357
Antal ansatte 173 164 147
Kilde: Chemometec

Fyret direktør

Martin Helbo Behrens blev i marts ansat som direktør efter fyringen af Rasmus Kofoed. Kofoed var ansat i blot otte måneder, og hans ansættelse er sidenhen blevet kaldt en fejl af bestyrelsesformanden. I årsrapporten bliver det udlagt således:

"Internt i Chemometec har vi ændret og styrket organisationen med henblik på at komme tilbage på vækstsporet – det har betydet en ny sammensætning af direktionen i andet halvår og flere tilpasninger i den øvrige organisation."

Der er også blevet udnævnt en ny finansdirektør.

En del af Rasmus Kofoed kontrakt bestod af en bonus, der kunne opnås med resultaterne i det netop overståede regnskab.

"Rasmus Kofoed fik udbetalt en tiltrædelsesgodtgørelse på 1,5 mio. kr. i forbindelse med sin tiltræden den 1. august 2023. Desuden er Rasmus Kofoed tildelt en bonus på 750.000 kr. knyttet til den opnåede EBITDA i 2023/24. Rasmus Kofoed vil desuden løbende få udbetalt fast vederlag dækkende den resterende del af sin opsigelsesperiode i regnskabsåret 2024/25," skriver Chemometec.

Samlet betyder det, at Rasmus Koefoed har fået udbetalt 7 mio. kr. i det netop afsluttede regnskabsår for de otte måneder, han nåede at være i Chemometec. Og som Chemometec skriver, er der flere penge på vej.

Høje renteniveauer

Chemometec forsøger at påvise en årsag til det skuffende regnskab. Årsagen skulle blandt andet være, at biotekselskaber har svært ved at tiltrække kapital. Ifølge Chemometec skyldes det høje renter og usikre markedsforhold.

"Det har især ramt de mindre og nyetablerede biotekselskaber, som ellers har bidraget væsentligt til væksten i Chemometec i de senere år," lyder det i ledelsesberetningen.

Derudover mærker Allerød-virksomheden en "generel tilbageholdenhed".

Chemometec forventer dog, at det dårlige regnskab er en engangsforeteelse.

"Ved udgangen af regnskabsåret er der tegn på, at markedet for celle- og genterapi er ved at stabilisere sig både i forhold til tilførsel af kapital og antal kliniske forsøg – men dog på et væsentligt lavere niveau end i årene med høj vækst inden for dette område," skriver virksomheden.

Det betyder, at man ikke forventer at indhente alt det tabte i løbet af det kommende regnskabsår, for som Chemometec er de positive takter afdæmpede. Derfor ender forventningerne på en omsætning på 435-450 mio. kr. samt en EBITDA på 216-223 mio. kr.

Se nøgletal for:
Kommenter artiklen
Job i fokus
Gå til joboversigten
Udvalgte artikler

Nyhedsbreve

Send til en kollega

0.062