23948sdkhjf

Dansk projekt kan være fremtiden for fladskærme

Et forskningsprojekt kan være døråbner for helt nye buede fladskærme

Et nyt forskningsprojekt er kommet med et gennembrud i udviklingen af fladskærme.

Projektet er gennemført af ph.d.-studerende Jes Linnet, der har undersøgt mulighederne for at udvikle fladskærme i strækbart materiale.

Som en del af sit ph.d.-projekt støttet af Innovationsfonden har han, i samarbejde med virksomheden Polyteknik og forskere fra SDU, udviklet en metode, der tillader indium tin oxid (ITO) at strække sig op til tre procent uden at miste sin ledningsevne.

- Vi har vist, at et strækbart bæresubstrat med en bølgeformet overflade kan forbedre strækbarheden af ITO elektroder markant sammenlignet med traditionelle flade overflader. Dette design tillader en tre gange forbedring i elektrodernes strækningsydelse, hvilket gør teknologien særdeles relevant for fremtidens fleksible og strækbare elektroniske enheder, udtaler Jes Linnet i en pressemeddelelse.

Skal kommercialiseres

Med teknologien er det håbet, at man kan åbne døre for produktion af fladskærme i buede former. På sigt "kan vi integrere fleksible elektronikprodukter og radikalt ændre design og funktionalitet af alt fra smarte bærbare gadgets til avancerede solceller i tøjet", lyder håbet.

Hos SDU henviser man til, at smartphone-kæmpen Samsung tidligere har haft succes med at udvikle buede skærme, men teknologien kan ikke sammenlignes, lyder det, for designet og fremstillingsmetoden er forskellig.

- Når Samsung laver en strækbar fladskærm, der kan strækkes sig 30 procent, så kræver det kostbare materialer, et komplekst design og komplicerede fabrikationstrin, der er voldsomt dyre. ITO er det mest anvendte materiale inden for denne industri, så vores koncept åbner op for muligheden for masseproduktion af strækbare fladskærme. Det gør forskningen særdeles relevant for industriel anvendelse og kommerciel udvikling, udtaler Jakob Kjelstrup-Hansen, der har været Jes Linnets vejleder på projektet.

Netop kommercialiseringen er næste punkt på dagsordenen for Jes Linnet. Han er efter forsvaret af sit projekt blevet ansat i Polytekniks udviklingsafdeling, hvor han sammen med virksomheden skal optimere og videreudvikle på teknologien.

Efter planen skal der være en prototype klar inden udgangen af 2024.

Kommenter artiklen
Job i fokus
Gå til joboversigten
Udvalgte artikler

Nyhedsbreve

Send til en kollega

0.063