Overblik: Sommerens konkurser - og hvor de står nu
Denne sommer har budt på en del skriverier om konkurs i indeværende medies spalter.
Forklaringerne har været forskellige, men fælles for dem alle har været, at det i sidste ende ikke kunne lade sig gøre at betale regningerne.
I det positive lys kan det siges, at der i flere af tilfældene er fundet en køber til aktiviteterne i konkurserne, og derfor er arbejdspladser og teknologi blevet reddet.
Herunder samler Electronic Supply op på sommerens konkurser og giver et overblik over, hvordan efterspillet er gået.
Seluxit
I juni indtraf beskeden om, at den nordjyske IoT-virksomhed Seluxit var gået konkurs. Forklaringen lød da fra virksomhedens stifter og direktør, Daniel Lux, at det blandt andet hang sammen med et strategisk skift, hvor man ville satse mere på energibranchen.
Den branche kan tage længe om at færdiggøre ordrer, og det var i den forbindelse, likviditeten ikke rakte længere.
- Men det gik for langsomt. Der var nogle udbud, som vi regnede med ville falde i september. Det går for langsomt med at materialisere sig, og vi skal også betale vores medarbejdere, husleje og løbende omkostninger, og så går det ikke. Too little, too late, sagde Daniel Lux i den forbindelse.
Der gik dog ikke ret længe, før der var fundet en køber til aktiviteterne i Seluxit. Det blev bysbørnene Wirtek, der opkøbte resterne af Seluxit.
Her fortalte CEO Michael Aaen i august, at man har store forventninger til tilføjelsen af Seluxit-forretningen i selskabets portefølje.
Mikkelsen Electronics
I august kom turen til den velrenommerede stik- og kabelvirksomhed Mikkelsen Electronics, der måtte indsende konkursbegæring.
Kuratoren i selskabet, Søren Aamann Jensen, fortalte, at man arbejdede på et samlet salg af aktiviteterne. Det kunne dog blive vanskeligt, fordi banken havde en væsentlig pant i virksomheden, hvorfor han måtte sælge - eventuelt i enkeltdele - virksomheden til højstbydende.
Det lykkedes dog alligevel at finde en samlet køber, for for en uge siden kunne Mekoprint meddele, at man havde overtaget konkursboet.
I Mekoprint bliver Mikkelsen Electronics' aktiviteter en del af selskabets Cables-division. Størstedelen af de 75 ansatte kommer til at fortsætte, bortset fra administrationen, hvor kun de to hidtidige ejere, Ulla Mikkelsen og Anne M. Levinsen, fortsætter.
Nordic Power Converters
Få dage efter stod det klart, at lys-virksomheden Nordic Power Converters, der leverer styringer og strømforsyninger til LED-belysning, var gået konkurs.
Man havde først uden held forsøgt sig med en rekonstruktion, og så blev konkurskortet trukket.
Der gik dog ikke længe, før Nordic Power Converters blev solgt til den østrigske belysningsvirksomhed Tridonic.
Her kunne man fra østrigsk side fortælle, at opkøbet skete med henblik på at øge sin tilstedeværelse i Danmark og Norden.
SGM Light
Senere i august blev det tid til, at endnu en lys-virksomhed måtte trække stikket.
Denne gang var det den århusianske lysvirksomhed med italienske rødder, SGM Light, som måtte begære sig konkurs som følge af en betragtelig gæld til ejerne.
Kuratoren mente i den forbindelse, at det burde kunne lade sig gøre at få solgt konkursboet.
- Jeg tænker bestemt, det burde være muligt at finde nogen til at fortsætte driften. Det er et kendt brand med nogle gode produkter og en lang historik. Og der er ordrer i pipeline og varer på varelageret, så det burde være muligt for en køber at samle den forretning om, sagde kurator Søren Christensen Volder til Electronic Supply.
Kubo Robotics
Senest er det den odenseanske robotvirksomhed Kubo Robotics, der er gået konkurs.
Virksomheden, der sælger robotter til undervisningsbrug, blev hårdt ramt af pandemien. Selvom der er gået et stykke tid siden da, så har man ikke formået at få oparbejdet salget igen, fortæller kurator Preben Jakobsen.
Derfor blev der indsendt konkursbegæring med henblik på at skaffe midler til Kubos største kreditor, Eifo.
Kuratoren fortæller, at han arbejder på et salg og har udset sig potentielle købere, men der er endnu ikke noget nyt om en mulig overtagelse.