23948sdkhjf

Danmarks nye kvantesikre netværk starter i en skov i Sorø

Udviklingen af kvantesikker kommunikation sker i samarbejde mellem offentlige og private instanser

"Den digitale pendant til den første toglinje i et jernbanenet".

Sådan beskriver Danmarks Tekniske Universitet det, der for tiden sker i en skov ved Sorø og på SDU. Her gennemfører DTU, SDU og Globalconnect de første fysiske installationer i hver sin ende af den første strækning på det, der i løbet af det kommende år bliver til landets første kvantesikre kommunikationsnetværk, er etableret i et projekt ved navn Danish Quantum Communication Infrastructure (QCI.DK).

Det oplyser parterne i en pressemeddelelse.

- Den industrielle kvanterevolution kommer med fantastiske muligheder for at anvende kvantecomputere til skabe fremskridt i stort set alle industrielle sektorer, vi ikke en gang kan drømme om i dag. Men den kommer også med en trussel mod vores datakommunikation. Heldigvis har kvantefysikken også en løsning på det i form af kvantekommunikation, som selv en kvantecomputer ikke kan bryde, udtaler Jørgen Ellegaard Andersen, professor i kvantematematik hos SDU.

Klar til årsskiftet

Etableringen af landets første kvantesikre kommunikationsnetværk sker i et samarbejde mellem ministerier, forskningsverdenen og det private erhvervsliv. Det glæder ministeren på området, Christina Egelund.

- I Danmark har vi forskningsmiljøer på kvanteområdet i absolut verdensklasse, og dette projekt viser, at der er en vej fra forskning til nye løsninger i samfundet, som vi alle får gavn af – blandt andet når det kommer til vores sikkerhed, er det afgørende, at vi har mulighed for at kommunikere, uden at uvedkommende lytter med. Derfor er dette et super vigtigt projekt, som tager de første skridt mod at fremtidssikre vores kritiske infrastruktur og kommunikation i samfundet, lyder det fra uddannelses- og forskningsminister Christina Egelund.

Det forventes, at den første kvantesikre kommunikation kan finde sted på netværket omkring årsskiftet.

Om Danish Quantum Communication Infrastructure (QCI.DK)

  • QCI.DK-projektet skal etablere Danmarks første kommunikationsnetværk, som er sikret mod dekryptering af kvantecomputere.
  • Projektet vil kombinere fire forskellige kvantekrypterings-teknologier i ét netværk. Netværket er det danske bidrag til det paneuropæiske projekt EuroQCI, som skal resultere i et kvantesikret kommunikationsnetværk mellem EU’s medlemslande.
  • QCI.DK tog sin start i januar 2023 og har et budget på 6 millioner euro.
  • Partnerne er: Erhvervsministeriet, Udenrigsministeriet, Forsvarsministeriet, Uddannelses- og Forskningsministeriet, Danmarks Tekniske Universitet, Københavns Universitet, Syddansk Universitet, Aalborg Universitet, Danish e-infrastructure Cooperation, Sparrow Quantum og Globalconnect.

Kilde: DTU

Kommenter artiklen
Job i fokus
Gå til joboversigten
Udvalgte artikler

Nyhedsbreve

Send til en kollega

0.095