23948sdkhjf

Demant-direktør vil ikke sætte tal på fyringer efter fejlslagent frasalg

Demants adm. direktør fortæller i et interview, at det ikke har været muligt at sælge den ”tabsgivende” virksomhed, EPOS. En enorm omstruktureringsplan skal nu gøre den profitabel ved at nedbarbere udgifterne

EPOS-forretningen har været en meget dyr omgang for Demantkoncernen, som ejer lyd- og videoløsnings-brandet af samme navn. Så dyr at milliardkoncernen igennem længere tid har forsøgt at sælge den.

Det har ikke været muligt at finde en køber til EPOS, fortalte Demants adm. direktør til Electronic Supplys søstermedie MedTechNews i forbindelse med Demants halvårsregnskab, som han selv betegner som skuffende.

- Vi gik ind i en strategisk review-proces, hvor vi undersøgte muligheden for at afsætte virksomheden til en bedre ejer. En af konklusionerne for den proces er, at vi er bedre tjent med at sætte en overskudsgivende virksomhed end en tabsgivende til salg, siger Søren Nielsen.

Det betyder, at man har sat gang i en omfattende ”omstruktureringsplan”, som ”indebærer en intention om at tilpasse størrelsen af organisationen.”

Kommer det til at koste nogen jobbet?

- Hvad vi konkret gør omkring omstrukturering, har vi valgt ikke at dele med offentligheden, før vi har snakket det ordentligt igennem med vores medarbejdere. Og da det er kommet ud her til aften, kan den proces først starte i morgen. Derfor har vi ikke yderligere kommentarer til det.

Demant

  • Etableret i 1904.
  • Holder til i Smørum.
  • Mere 21.000 ansatte i 30 forskellige lande.
  • Omsatte i seneste regnskabsår for 22,4 mia. kr.
  • Ejet af William Demant Fonden.

Kilde: Demant

Investeret for meget

Ifølge Søren Nielsen har EPOS-forretningen befundet sig i et svært marked.

- Vi har indrettet virksomheden til at drive vækst og blive større ved at lave en masse investeringer i salgsselskaber, siger han.

Men Demant må ifølge den adm. direktør erkende, at man ikke har været i stand til få en tilsvarende vækst i omsætningen. Derfor har EPOS-forretningen været drevet med et underskud.

- Vi har konkluderet, at det er strategisk vigtigt at fokusere på vores hearing healthcare-virksomhed. Derfor er vi langsigtet ikke den bedste ejer af den her del af virksomheden, siger Søren Nielsen.

Sidst forretningsbenet, der sælger lyd- og videoløsninger til virksomheder, gav et driftsoverskud var i 2020, hvor pandemien gjorde hjemmearbejde til en nødvendighed. I 2023 gav EPOS et driftsunderskud på 358 mio. kr.

Omstrukturering til 400 mio. kr.

For at gøre EPOS til en profitabel forretning vil Demant skære 50 procent af driftsudgifterne i forhold til 2023. Det svarer til 250 mio. kr. årligt.

Desuden forventer Demant, at den såkaldte omstrukturering kommer med 400 mio. kr. i engangsomkostninger, hvoraf 75 mio. kr. kommer fra ”tilpasning af virksomhedens størrelse” og en række andre forpligtelserne.

Samlet betyder det, at Demant forventer et nettounderskud på 500 mio. kr. for forretningsbenet i 2024.

Størrelsestilpasningen, som må være det samme som afskedigelser, vil Søren Nielsen som nævnt ikke sætte antal på, men ifølge den adm. direktør kommer det til at gå hurtigt.

Han forventer, at EPOS-forretningen vil være profitabel i fjerde kvartal. Så vil EPOS-forretningen igen få et "til salg-skilt" i håbet om at finde ”en bedre ejer.” 

Søren Nielsen, adm. direktør i Demant

  • Den adm. direktør, 54-årige Søren Nielsen, er Demant-mand ind til benet. 
  • På DTU skrev han speciale om Oticon, høreapparatsforretningen i Demant. 
  • Det blev kvitteret med ansættelse som projektmedarbejder i Schweiz hos selvsamme virksomhed i 1995.
  • Siden da har Søren Nielsen blot fået større ansvar i virksomheden, hvor den seneste forfremmelse var til koncernchef og adm. direktør i Demant i 2017.
Se nøgletal for:
Kommenter artiklen
Job i fokus
Gå til joboversigten
Udvalgte artikler

Nyhedsbreve

Send til en kollega

0.095