23948sdkhjf

Fra skilte til høreapparater: - Vi er first mover

Mekoprint arbejder inden for 30 teknologier og er ofte udviklingspartner for kunderne

Mekoprint spænder vidt.

Hvad der begyndte som en skiltefabrik i Aalborg, har i dag udviklet sig stor international underleverandør. 

Virksomheden arbejder inden for 30 forskellige teknologier, især inden for tryk og metalbearbejdning og kabelkonfektionering. I store og små størrelser.

- Prøv at kig i mikroskopet, siger Benny Albrektsen, divisionsdirektør i Mekoprint, begejstret.

Under mikroskopet ligger en metalkomponent, som dårligt nok kan betegnes som et støvkorn. Komponenten indgår i et supertyndt bøjeligt rør, som skal bruges til at føres ind i sygehuspatienters blodårer for at foretage operationer.

Den er blot et af mange eksempler på, at Mekoprint søger mod grænsen for det uopnåelige.

Ned ad fabriksgangene i Støvring ser man et mylder af forskellige maskiner, både til serigrafisk tryk på metal, sensorer trykt i plastik, og til metalbearbejdning. Mekoprint vil tydeligvis gerne beherske det hele. Der er givetvis flere maskiner, end der er ansatte.

Mekoprint med hovedsæde i Støvring syd for Aalborg har i dag omkring 750 medarbejdere, eller "750 specialister", som virksomheden udtrykker det. De er fordelt på 10 fabrikker, syv fabrikker i Danmark, og tre fabrikker i Polen og Ukraine.

Virksomheden har kunder blandt industrigiganter som Volvo, Siemens, Philips, Danfoss og Grundfos og en lang række mindre og mellemstore virksomheder.

På en af virksomhedens andre fabrikker i Støvring møder vi en lige så begejstret divisionsdirektør, Morten Lundgreen. Han viser en sindrig produktionslinje, som er lavet til Grundfos. Her trykker Mekoprint frontfolier til Grundfos' pumper. Men i stedet for at trykke på enkeltark, så trykker Mekoprint på kilometerlange ruller. Det gør det meget lettere for Grundfos at håndtere i deres montage.

- Vi er first mover. Der er ikke nogen, der trykker ligesom os, lyder det stolt fra Morten Lundgreen. Han var selv med til at udvikle teknologien.

Mekoprint har blandt andet specialiseret sig i touch-sensitive folier i plast til betjeningspaneler. De bliver blandt andet brugt af en lang række hvidevaremærker som Miele, Siemens og Gorenje.

En anden teknologi er den strækbare sensor, som er udviklet til bleer sammen med Abena. Den er også den første af sin slags.

Metalskiltene er stadig en del af Mekoprint. For eksempel laver virksomheden millionvis af små metalskilte, for eksempel typeskilte til lastbiler og pumper.

Tryk, metalbearbejdning og kabelkonfektionering er som sagt de tre hovedområder. I nogle tilfælde indgår begge ting i det samme produkt. Det gælder eksempelvis elektroniske apparater, hvor Mekoprint både står for metalbox'en og for betjeningsløsningen. Det kan blandt andet være medicinske apparater.

Mikromekanik

Mekoprint fremstiller også bittesmå metaldele, eksempelvis til høreapparater - eller til førnævnte bøjelige rør til at føre ind i en blodåre. Der er tale om komponenter, som kan være helt ned til 1/100 millimeter.

Divisionen for mikromekanik blev styrket, da Mekoprint 2022 i efteråret købte aktiemajoriteten i Microturn i Humlebæk. Med det opkøb blev Mekoprint den største leverandør af mikrokomponenter i Norden.

Fælles for mange af opgaverne er, at Mekoprint spiller en stor rolle i udviklingen af produktet. Virksomheden er i høj grad en partner og ikke bare en underleverandør.

30 teknologier

Mekoprint har efterhånden samlet mange kompetencer under sit tag, og den samlede sum af kompetencer skal udnyttes.

- Vi har 30 teknologier, vi behersker, og hvor vi har noget unikt. Vi skal helt klart fremadrettet sælge os selv mere på, at vi har så mange teknologier, og at vi kan stå for en samlet pakke, siger Alex Laursen, direktør for strategisk forretningsudvikling.

- Vi har også mange gode underleverandører, som kan producere for os, så vi kan levere til en bred palette af produkter. Det passer jo godt sammen med, at mange virksomheder har et mål om at have færre underleverandører, siger han.

Mekoprint har opbygget et sourcing-kontor i Hong Kong, som sourcer leverancer fra Kina og det øvrige Østasien.

Skiltefabrikken blev til Mekoprint

Oprindeligt var det Aalborg Kliché og Metalskiltefabrik. Her købte Erland Kold sig ind i ejerskabet i 1954. Fabrikken producerede ætsede metalskilte og selvklæbende laktransfers til mærkning af motorer, pumper og landbrugsmaskiner. De ting bliver stadig produceret på Mekoprint. Men i dag bliver der produceret meget andet.

Erland Kolds søn Esben Kold overtog lederskabet i 1973. Dengang var der bare 30 medarbejdere. Esben Kold udviklede virksomheden i højteknologisk retning. I dag har Mekoprint omkring 30 teknologier, som den behersker.

I 2015 overtog sønnen Anders Kold ledelsen. Efter flere opkøb de seneste år har Mekoprint  i dag 750 medarbejdere. Heraf er omkring 450 i Danmark, 200 i Polen og 100 i Ukraine.

Aktiemajoriteten ejes i dag af Anders Kold og hans to søskende. Desuden har de danske medarbejdere en mindre aktieandel.

Navnet Mekoprint skal gengive de to grundteknologier hos virksomheden, nemlig metalbearbejdning og tryk.

Mekoprint

Kommenter artiklen
Job i fokus
Gå til joboversigten
Udvalgte artikler

Nyhedsbreve

Send til en kollega

0.089