23948sdkhjf

Nye landvindinger udløser pris til DTU-forsker

Elektroprisen 2024 er blevet uddelt, og den går i år til DTU-forskeren Tobias Gehring.

Tobias Gehring forsker i kvantekommunikation og får prisen for at have demonstreret, at det er muligt at foretage en sikker fordeling af kvantekrypterede nøgler gennem fiberkabler over distancer på 100 kilometer ved stuetemperatur med en teknologi kaldet kontinuert-variabel kvantenøglefordeling.

Det oplyser Ingeniørforeningen, IDA, i en pressemeddelelse.

Tyske Tobias Gehring har brugt de sidste 10 år på at forske på DTU Fysik, hvor han har forsket i kvantecomputere med henblik på at sikre dataoverførsler mod aflytning og overvågning. For fremtidens kvantecomputere vil være i stand til at knække den den eksisterende teknologi, der bygger på algoritmebaseret fordeling af krypteringsnøgler.

- Derfor er det afgørende, at vi udvikler en ny krypteringsmetode, der bygger på kvantefysikkens principper. Når vi genererer en unik kvantekrypteret nøgle ved hjælp af fotoner gennem fiberkabler, vil vi med det samme opdage, hvis nogen forsøger at skaffe sig adgang til nøglen. Det er fysisk umuligt at foretage en måling af lys uden at forstyrre signalet. Det vil blive afsløret, allerede mens protokollen kører, udtaler Tobias Gehring i pressemeddelelsen.

Priser til studerende

Udover Elektroprisen til Tobias Gehring har IDA også uddelt priser til "studerende, der har leveret en lovende indsats inden for det elektrotekniske og elektronisk fagområde".

I år blev der uddelt tre priser til studerende. Den første tilfaldt et trekløver bestående af Bjarke Søkilde Frederiksen, Jonas Henrik Steenberg og Lasse Fuglsang Hjaltelin fra Institut for Elektro- og Computerteknologi ved Aarhus Universitet for deres bachelorprojekt om kortslutningsforhold ved forskellige typer systemjording.

Den anden pris tilfaldt Asger Nyholm fra DTU Wind for et projekt om betingelserne for Power-to-X på Færøerne, og den tredje pris gik til Piotr Samir Saffarini fra DTU for et projekt om elektriske cykler.

Langt tidsperspektiv

Metoden er allerede afprøvet herhjemme i samarbejde med Danske Bank og Energinet, og DTU har nu indledt et pilotprojekt med fem danske ministerier om at skabe et kvantekrypteret kommunikationsnetværk sammen med universiteter og datacentre.

- Forhåbentlig kan vi havde det i drift i slutningen af året. Det handler i bund og grund om at styrke cybersikkerheden, og om at beskytte vitale interesser og kritisk infrastruktur mod fjendtlige angreb. Og det gælder selvfølgelig i endnu højere grad, når kvantecomputerne får deres gennembrud, udtaler Tobias Gehring.

Han understreger dog, at tidsperspektivet sandsynligvis er 15 år eller mere.

- Det er et kapløb, vi skal vinde. Men allerede i dag kan fjendtlige stater i princippet hacke sig ind i vores kritiske infrastruktur og opbevare data, indtil det bliver muligt at bryde krypteringen med kvanteteknologi, lyder det fra Tobias Gehring.

Udover hæderen modtager Tobias Gehring 30.000 kroner fra Elektrofondet under IDA.

Om Elektroprisen

  • Uddelt hvert år siden 1965.
  • Uddeles af Elektrofondet under IDA.
  • Prisen uddeles til en person med en lovende indsats inden for det elektrotekniske/elektroniske fagområde. Den gives for fremragende teknisk-videnskabeligt arbejde på højt fagligt niveau samt tilknytning til dansk forskning eller industri.
  • Formand for Elektrofondet, Morten Kirkelund, siger om prisen: "Det er måske nok softwaren, man som bruger møder først i vores elektroniske enheder. Men elektronikken er en forudsætning for, at softwaren overhovedet kan eksistere. Det gør priserne endnu vigtigere end nogen sinde før, for at fagområdet forbliver synligt og ikke går i glemmebogen hverken politisk eller ved universiteterne. Vi har brug for de elektrotekniske kompetencer for at fortsætte den elektroniske udvikling"
Kommenter artiklen
Job i fokus
Gå til joboversigten
Udvalgte artikler

Nyhedsbreve

Send til en kollega

0.079