SMT-leverandør om EMS-kunder: - Mange slapper lidt af
De seneste års komponentkriser verden over er for de flestes vedkommende ved at være ovre. Det er som udgangspunkt til at få komponenter uden unødvendige prisstigninger og ventetider.
Men krisen har alligevel sat sine spor hos EMS'erne, hvor kundernes store lagerbeholdninger har sænket aktiviteten. Det kan de også mærke hos SMT-leverandøren Core-emt, der leverer til kunder i Norden og Baltikum.
- Der er ingen tvivl om, at der er nogle store lagerbindinger hos vores kunder, og kombineret med de høje renter betyder det, at mange slapper lidt af med at købe en helt ny linje, siger Steen Haugbølle.
Core-emt sælger både nyt og brugt SMT-udstyr, og de sælger både hele linjer og enkelte maskiner. Steen Haugbølle fortæller, at hans kunder mestendels er trofaste kunder, om end der også løbende kommer nye kunder til. Det er både OEM'er og EMS'er, men især sidstnævnte.
Ingen panik
Trods kundernes tilbageholdelse er Steen Haugbølle dog stadig optimistisk. Han fortæller blandt andet, at han gennem nogle år har set en tendens til mere hjemtagning af elektronikproduktion.
- Gennem længere tid har vi set, at flere danske virksomheder vil rykke produktionen hjem for at få den tættere på, siger Steen Haugbølle.
Han fortæller videre, at han og Core-emt ikke kommer til at gå i panik. Det handler blandt andet om at arbejde med de muligheder, der er til rådighed. Core-emt har fortsat et forretningsben, der består i service af maskinerne, og så er der stadigvæk salg.
For selvom kunder kan være tilbageholdende med at købe splinternye linjer, som er Core-emt's primære kilde til omsætning, så kan nogle være interesserede i at købe enkelte maskiner eller bygge maskiner om for på den måde at øge kapaciteten uden de enorme investeringer, en helt ny linje indebærer.
- Det handler om det lange seje træk, og jeg kan godt forstå, at kunderne lige nu siger, at de hellere vil optimere på det, de har, siger Steen Haugbølle.
Naturlig cyklus
Steen Haugbølle er typen, der tager tingene med ophøjet ro. Han er sikker på, at den danske elektronikindustri også i fremtiden kommer til at stå stærkt.
- De er dygtige til at styre igennem det, der kommer, siger han.
Derfor vil han heller ikke kalde den nuværende situation for en krise.
- Jeg har set det her mange gange. Nogle gange sælger vi lidt mere brugt og lidt flere enkeltmaskiner, og så vender det igen. Det er en helt naturlig cyklus. Når der for tiden er høje renter og lagerbindinger, så kan det ikke undgå at gå ud over likviditeten, og så er det en kunst for kunderne at få mest muligt ud af det, de har, siger Steen Haugbølle.