23948sdkhjf

Danmarks robotindustri vokser - men det gør udfordringerne også

Danmarks robot-, automations- og droneindustri voksede 9 procent i antal medarbejdere sidste år og beskæftiger nu 18.500 medarbejdere.

Tallene er offentliggjort i dag i Odense Robotics Insight Report 2024, den årlige analyse af Danmarks robot-, automations- og droneindustri udarbejdet af den nationale klynge. Ifølge klyngens CEO viser de nye tal en flot vækst i en udfordrende tid.

- Danmarks robot-, automations- og droneindustri vokser på trods af, at udfordringer stiger. Virksomhederne øgede antallet af medarbejdere med 9 procent i 2023 og forventer en 14 procent medarbejdervækst de kommende år. En flot præstation når virksomheder samtidig skal overkomme stigende udfordringer, siger Søren Elmer Kristensen, CEO hos Odense Robotics i en pressemeddelelse.

- Branchen ser optimistisk på fremtiden, og det glæder mig - men jeg hæfter mig også ved, at det er blevet sværere at drive robotvirksomhed det sidste år. I disse usikre tider er det ikke nogen overraskelse, at det bringer udfordringer med sig, fortsætter han.

Vækstbarriere stiger

Odense Robotics spurgte over 300 danske robot-, automations- og dronevirksomheder, hvilke vækstbarrierer de oplever, og hvor store de er. Svarene tegner et billede af, at udfordringerne er blevet større.

91 procent er udfordret på manglende tid, ressourcer og økonomi til innovation og produktudvikling, 82 procent er udfordret på kendskab blandt slutkunder til udbytte af løsninger/teknologier, 81 procent er udfordret på mangel på kvalificerede arbejdskraft mens 67 procent er udfordret på mangel på kapital.

Det brændende spørgsmål er, hvordan man løser industriens udfordringer. Netop det sætter Odense Robotics fokus på i en debat på klyngens årsmøde i morgen, den 13. marts, sammen med formand for Dansk Metal, Claus Jensen, CCO for Nordbo Robotics, Sabina Kethelz, og professor i økonomi ved Aarhus Universitet, Philipp Schröder.

- Automatisering giver mange fordele. Alligevel har mange virksomheder endnu ikke taget det første skridt. Samtidig har vi i Danmark en innovativ og succesfuld robotindustri, som er førende inden for feltet. Det store potentiale skal indfries, så vi sikrer, at danske produktionsvirksomheder bliver mere konkurrencedygtige, at danske robotvirksomheder vokser og ikke mindst, at vi får flere robotter og droner ude i den store verden. Jeg glæder mig til at debattere det i morgen på Odense Robotics' årsmøde, siger formanden for Odense Robotics og CEO hos Technicon, Casper Hansen.

• Der er i dag 593 robot-, automations- og dronevirksomheder i Danmark, som beskæftiger i alt 18.500 medarbejdere - 13.700 herhjemme og 4.800 i udlandet.

• Det svarer til en 9 procent stigning i 2023 i den samlede beskæftigelse fra forrige år. Fremadrettet forventes en stabil vækst i danske medarbejdere på cirka 14 procent årligt.

• De seneste finansielle tal viser, at branchen omsatte for 27,5 mia. kr. i 2022, hvoraf 13,1 mia. kr. var eksport, hvilket var lidt mindre end det forventede resultat.

• Udfordringerne i markedet er blevet større end forrige år med undtagelsen af komponentmanglen, siger virksomhederne.

• Ligesom forrige år er Tyskland og USA fortsat de vigtigste eksportmarkeder - det gælder både nu og på sigt. Vores nordiske naboer Sverige og Norge følger efter.

Læs hele rapporten fra Odense Robotics (PDF)

Kommenter artiklen
Job i fokus
Gå til joboversigten
Udvalgte artikler

Nyhedsbreve

Send til en kollega

0.086