EU-Kommissionen går i teknologi-kamp mod Kina
EU-Kommissionen ønsker styrket screening af udenlandske investeringer og kontrol med eksport af kritisk teknologi.
Det er en del af et udspil med i alt fem initiativer, som bliver fremlagt onsdag. Udspillet skal øge EU's økonomiske sikkerhed, siger ledende næstformand i EU-Kommissionen, Margrethe Vestager.
- EU's økonomiske sikkerhed afhænger af, at vi bevarer vores teknologiske forspring og undgår uønsket lækage af teknologier, siger Margrethe Vestager.
Udspillet, der kommer i kølvandet på en stigende bekymring for Kinas fremfærd, skal nu forhandles med EU-landene og EU-Parlamentet.
Udspillet indeholder i alt fem initiativer. De mest centrale er for det første en styrket screening af udenlandske investeringer i EU. Her har det vakt bekymring, at Kina er begyndt at købe sig ind i kritisk EU-infrastruktur som havne.
EU-Kommissionen lægger i første omgang op til at sikre, at alle EU-lande er i stand til at screene investeringerne. Derudover vil man identificere et "minimum" at sektorer, som fremover skal screenes.
Det er dog langt fra vidtgående nok, mener Socialdemokratiets medlem af EU-Parlamentet, Niels Fuglsang.
- Europa skal kunne sige helt nej tak til udenlandske direkte investeringer i kritisk infrastruktur.
- Det kan være havne eller datateknologi, som kan udnyttes af udenlandske kræfter til at få information eller opnå kontrol med kritiske dele af vores samfund. Den usikkerhed kan vi ikke leve med, siger Niels Fuglsang.
Han håber derfor, at udspillet vil blive skærpet under forhandlingerne med EU-Parlamentet.
For det andet ønsker EU-Kommissionen at diskutere muligheden for øget europæisk koordinering inden for eksportkontrol med teknologier, der også kan bruges til militære formål. Det kan eksempelvis være droner.
EU-Kommissionen ønsker desuden i samarbejde med EU-landene at identificere risici ved udgående investeringer udvalgte teknologier.
Ledende næstformand i EU-Kommissionen, Valdis Dombrovskis, understreger, at udspillet ikke skal ses som et forsøg på at bremse frihandel og investeringer. Tværtimod:
- EU har haft stor gavn af at holde sit marked åbent for handel og udenlandske investorer.
- Men for at blive ved med at få mest muligt ud af disse muligheder, må vi være mere klarsynede omkring de risici, vi står overfor, siger Valdis Dombrovskis.
Dansk Industri kalder udspillet for "rettidig omhu" i en tid med stigende geopolitisk usikkerhed.
- Men EU skal virkelig gøre sig umage med at finde den rette balance, siger chef for DI Global Handel og Investering Peter Thagesen i en skriftlig kommentar.
Han peger på, at Danmark som en lille, åben økonomi har en stærk interesse i, at man har let adgang til international handel.
- Et øget fokus på at sikre vores økonomiske interesser må derfor aldrig munde ud i at blive et påskud for øget protektionisme, siger Peter Thagesen.
Dansk Industri støtter konkret forslaget om en ensartet eksportkontrol. Til gengæld er man skeptisk over for ideen om at screene europæiske investeringer i tredjeverdens lande.
Her lægger EU-Kommissionen i første omgang alene op til at lave en analyse. Den vil man derefter diskutere med EU-landene, før man fremlægger et konkret forslag til indgreb.
/ritzau/